In cazul bebelusilor prematuri, care au ceva mai putina putere de supt, pozitia de alaptare este foarte importanta. Bebe si mami trebuie sa gaseasca cea mai confortabila varianta, astfel incat cel mic sa se poata hrani suficient, iar mami sa fie relaxata. Nu te lasa speriata de denumiri, cu putina practica, vei vedea ca aceste pozitii de alaptare se vor simti foarte confortabil.
Cum stii daca este bine pozitionat la san? Tu, mami, nu simti durere, sanul este golit dupa alaptare, iar bebe poate suge usor, cu miscari ample, nu scoate sunete zgomotoase in timpul suptului, semn ca inghite lapte, nu aer, poate respira liber si este pe deplin multumit.
Pozitia minge de fotbal
Pentru copiii prematuri sau in cazul in care mama are mameloanele plate, pozitia minge de fotbal este foarte indicata. Mama sta intr-un cot, in pozitie semi-verticala. Cu antebratul (sub care plaseaza o perna) sustine spatele bebelusului, iar degetele de la aceeasi mana sustin capul si gatul copilului. Piciorusele sugarului sunt pozitionate de-a lungul soldului mamei.
Pozitia dansatorului
Copilul este culcat pe antebratul mamei (sustinut de perna), mana sprijina sanul pe aceeasi parte. Copilul suge din sanul opus mainii care il sustine. Mama are sub control miscarile capului sugarului si poate alterna usor sanii in timpul alaptarii, fara sa deranjeze copilul prea mult.
Pozitia verticala
Pentru copiii prematuri sau pentru cazurile in care mama are prea mult lapte si exista riscul ca sugarul sa se inece, aceasta pozitie este foarte potrivita. Mama sta cu spatele sprijinit pe o perna pozitionata in zona lombara si aduce sugarul la piept, in timp ce capul sugarului sta putin intr-o parte, pentru ca cel mic sa nu aiba nasul infundat cu totul in san si sa poata respira. Capul copilului trebuie sa stea in linie dreapta in prelungirea corpului, iar bratul mamei sustine capul copilului pe partea sanului alaptat.
Cat trebuie sa manance?
In prima luna, nou-nascutul are sapte mese, fiecare de aproximativ 100 de ml, din luna a doua, consuma cam 100-120 ml lapte la fiecare dintre cele sase sau sapte mese. In luna a treia, papa cam 150 ml lapte x sase mese pe zi, in luna a patra, 180 ml x sase mese pe zi. Din luna a cincea, la fiecare dintre cele 4-5 mese, bebelusul consuma 210 ml lapte, iar dupa luna a sasea cantitatea se dubleaza: 250 ml la fiecare masa (4-5 mese pe zi). Acestea repere sunt orientative, apetitul celor mici depinzand de mai multi factori. Ca regula generala, atat timp cat cel mic uda 5-6 suctece pe zi si ia constant in greutate, nu trebuie sa te ingrijorezi prea tare daca nu este chiar in grafic.