Foarte multi parinti se ingrijoreaza ca bebe e constipat. Dar faptul ca nu are scaun in fiecare nu inseamna neaparat ca este constipat. Normalul variaza de la un copil la altul. Uite cand cel mic are intr-adevar o problema cu constipatia.
Daca este constipat, bebe nu poate avea scaun fara durere. Constipatia nu se refera neaparat la numarul de scaune, pentru ca sunt copii care au chiar mai multe scaune pe zi, in timp ce altii fac numarul 2 la fiecare 2 zile, dar fara sa fie constipati.
Daca cel mic are dureri de burtica, nu are pofta de mancare, se simte rau, are schimbari de comportament (de la stari de veselie trece brusc la plans si este agitat), daca il supara stari de greata acestea sunt cateva simptome ca este constipat. Cand eliminarea scaunului este insotita de durere, iar materia fecala este faramitata in bobite sau poti vedea fire de sange in scaun, este clar vorba despre constipatie.
Medicii vorbesc despre mai multe feluri de constipatie. Constipatia idiopatica se refera la faptul ca, in ciuda faptului ca cel mic este bine hidratat si consuma suficiente fibre, este cel mai adesea constipat. Constipatia idiopatica poate fi temporara sau cronica (de care sufera 1 din 3 copii mici).
Bebe mai poate fi insa constipat in urma unui tratament medicamentos, dar si din cauza unor alte afectiuni. Unele afectiuni neurologice sunt insotite de constipatie, la fel, problemele glandei tiroide (hipotiroidia) dau constipatie. Fibroza cistica mai cauzeaza constipatie, ca si boala Hirschsprung (rara, insa in randul copiilor), in urma careia tranzitul intestinal este perturbat grav.
Mergi de urgenta la doctor daca, in afara faptului ca este constipat, cel mic prezinta urmatoarele simptome: vomita, are stomacul umflat sau rigid, se plange de dureri mari de burtica, nu isi poate misca picioarele, simte nevoia sa bea apa tot timpul sau urineaza mult, urina avand culoare inchisa si fiind foarte mirositoare, iar scaunele sunt foarte decolorate (albicioase).
Ce sa manance
Merele (crude, nu coapte), perele, caisele (si crude, si confiate), prunele sunt fructele care rezolva de obicei problema constipatiei. Intoduceti in meniul celui mic si ovaz, pe care il puteti amesteca in putin iaurt, pentru ca fibrele ajuta la reglarea tranzitului intenstinal si previn problemele legate de constipatie.
Atentie daca schimbati formula de lapte – un timp, pana cand se obisnuieste cu noua compozitie, cel mic poate fi suparat de constipatie.
Daca cel mic este de obicei constipat, scoate din meniul lui bananele, orezul, merele coapte si morcovii fierti, macar pentru o perioada.