Toate mamele incepatoare se tem ca bebelusul nu mananca suficient. De cat lapte are totusi nevoie un bebelus, in primele luni de viata?
In prima saptamana, nou-nascutul trebuie sa manance intre 8 si 12 mese zi. Daca e alaptat va manca ceva mai des decat colegii de generatie hraniti cu formula. Asta se intampla pentru ca sistemul lui digestiv proceseaza laptele matern mai repede decat in cazul formulei, drept care sugarului ii este foame ceva mai des.
Un nou-nascut are nevoie zilnic de 110 calorii pe kilogram/corp. Laptele matern si formulele ofera aproximativ 20 calorii la fiecare 30 ml de lapte. Un bebelus de 3 kilograme trebuie sa consume pentru a-si acoperi nevoile nutritionale aproximativ 550 ml de lapte sau formula in fiecare zi.
Cei mai multi nou-nascuti, chiar si foarte mancaciosi, nu vor consuma mai mult de 90-100 ml. Vei observa ca pe masura ce bebelusul tau creste, el isi va stabili singur portiile de mancare.
Mai jos ai un tabel cu cateva valori cantitative calculate de medici. Dar ele nu tin cont de personalitatea si temperamentul bebelusilor. Unii sunt mai mancaciosi, in timp ce altii sunt mai rezervati in privinta hranei, chiar in conditiile in care nu sunt deranjati de colici sau, mai tarziu, de eruptia dintisorilor.
Cat papa bebe:
Varsta: 0-2 saptamani
Ce mananca: lapte matern sau formula
Cat mananca/zi: 8-10 mese/alaptari echivaland cu 550-600 ml lapte sau formula/zi
Varsta: 2 saptamani -2 luni
Ce mananca: lapte matern sau formula
Cat mananca/zi: 6-10 alaptari sau 600-900 ml formula (100 ml/biberon)
Varsta: 2-4 luni
Ce mananca: lapte matern sau formula
Cat mananca/zi: 6-8 alaptari sau 900-1100 ml formula (150 ml/biberon)
Daca primele 4-6 luni, laptele este alimentul de baza, intre 6 si 9 luni, bebelusul ar trebui sa primeasca aproximativ o treime din calorii din alte surse in afara de lapte sau formula – spun medicii.
Cat de des trebuie sa il hranesti
Intre adeptii alimentatiei la cerere si cei care sustin ca este bine sa faci un program de masa copilului exista numeroase discutii. Mamicile observa insa ca in mod natural, bebelusii tind sa manance cam la fiecare 3 ore, acesta fiind de altfel si intervalul de care are nevoie sistemul digestiv pentru a procesa hrana.
Intervalul intre mese se calculeaza din momentul in care a inceput sa manance la a masa anterioara si nu din momentul in care a terminat de mancat, masa putand sa dureze si 40 de minute (cu tot cu pauza pentru eructare).
Ii este foame daca
- isi misca des capul dintr-o parte in altadata
- deschide des gurita si scoate limba ca si cand ar vrea sa apuce sanul sau tetina
- isi duce degetele la gura
- este agitat