Pe langa ploile neplacute si interminabile cu care a sosit aceasta primavara, ne confruntam si cu o neplacuta epidemie de scarlatina. Gradinite intregi din toata tara au fost inchise din cauza cazurilor multiple semnalate.
Spre deosebire de alte boli contagioase, care sunt transmise doar de persoane bolnave, scarlatina poate fi luata si de la copii sau adulti sanatosi, purtatori de streptococ beta hemolitic. Cu alte cuvinte, in functie de imunitatea copilului dumnevoastra, micutul poate deveni doar purtatorul microbului care cauzeaza scarlatina sau poate face chiar boala, care este destul de neplacuta: stare generala proasta, varsaturi, descuamarea pielii, temperatura mare, 39 – 40 de grade si eruptia micropapuloasa (bubitele caracteristice scarlatinei).
Chiar daca scarlatina poate trece si de la sine, fara niciun tratament, doctorii recomanda administrarea antibioticului, pentru a preveni dezvoltarea unor complicatii care pot pune viata in pericol.
Spre deosebire de varicela, rujeola, care se fac o singura data in viata, scarlatina se poate repeta de mai multe ori, chiar si in perioada adulta, pentru ca in organism nu se formeaza o imunitate specifica de durata impotriva infectiei cu streptococul beta hemolitic.
Daca streptococul beta – hemolitic de grup A apare des in analizele copilului dumneavoastra, trebuie sa rugati oamenii care petrec timp cu el sa-si faca si ei analizele (exudat faringian): incepand cu personalul de la gradinita sau cresa pana la membrii familiei. Din pacate, daca nu a facut scarlatina, copilul nu capata imunitate impotriva acestui streptococ si il poate lua cu usurinta imediat dupa ce a terminat tratamentul cu antibiotic. Statisticile medicale arata ca aproximativ o cincime din populatie este purtatoare de streptococi beta – hemolitici la nivelul orofaringelui.
Daca v-ati facut o impresie neplacuta despre scarlatina si vreti sa va protejati copilul de contaminarea cu aceasta boala, incercati sa respectati urmatoarele reguli:
– obisnuiti copilul sa se spele des cu apa calda si sapun.
– insistati sa duceti la gradinita prosop individual sau cereti sa se foloseasca prosoape de hartie de unica folosinta.
– daca banuiti ca in gradinita sau cineva din prietenii dumneavoastra (mic sau mare) este purtator de streptococ beta hemolitic, luati legatura cu medicul de familie si incepeti tratamentul cu antibiotice care va este prescris. Acest lucru va ajuta sa oriti rapid raspandirea infectiei.
– insistati ca, periodic, toate persoanele din jurul copilului dumneavoastra sa faca banalul exudat faringian.
Este bine de stiut ca la majoritatea policlinicilor exista un test rapid (testul rapid streptocic) care depisteaza, in mai putin de o ora, daca aveti sau nu scarlatina, spre deosebire de cateva zile, care este perioada in cazul unui exudat obisnuit faringian.