Inca de cand raman insarcinate, viitoarele mamici incep sa faca investigatii pentru un pediatru bun. Este si firesc – vrei ca cineva competent sa aiba grija de cea mai pretioasa fiinta din viata ta. Sigur ca eticheta de pediatru bun, la fel ca si cea de ginecolog bun, este una subiectiva – pentru fiecare medic renumit exista sute de comentarii nefavorabile pe site-uri si forumuri. Si totusi, cum stii daca ai gasit un pediatru bun si mai ales cum stii cand e cazul sa-l schimbi?
Un pediatru bun stie tot istoricul medical al copilului tau, dar si antecedentele medicale ale familiei, mai ales in cazul in care bunicii sau parintii sufera de anumite boli care se pot transmite si copiilor. Cunoasterea istoricului medical ajuta in multe situatii la stabilirea unui diagnostic corect, in cazul in care simptomele pot indica mai multe afectiuni.
Un pediatru bun face un consult complet copilului si nu ia in seama doar simptomele descrise de parintii care, neavand experienta, pot trece cu vederea anumite lucruri serioase.
Sunt o multime de cazuri in care medicul pediatru nu a descoperit o luxatie congenitala de sold sau o deformare a coloanei sau semne de rahitism, desi parintii au mers regulat la medic, la controale de rutina.
Nu te lasa impresionata de bateria de analize si teste pe care le recomanda un pediatru – asta nu il face neaparat foarte bun – unii medici vor sa aiba o acoperire in fata parintilor, intuind ca acestia sunt mai sensibili sau mai anxiosi si usor de impresionat.
Indiferent de titlurile pe care le are pediatrul la care mergi, cea mai importanta calitate trebuie sa fie, paradoxal, de bun comunicator. Daca medicul nu stie sa ii intrebe pe parinti anumite lucruri sau daca nu le explica ce si cum trebuie facut, degeaba este un specialist de renume si un bun diagnostician. Un sondaj realizat la americani, in randul parintilor de copii cu varste de pana in 2 ani releva ca mai mult de jumtate dintre parinti ies din cabinetul medical fara sa inteleaga de fapt, diagnosticul sau pasii de urmat pentru tratament.
Un pediatru bun stie ca aceleasi simtpome pot indica uneori boli diferite si nu-ti va prescrie doar cand vorbesti la telefon acelasi tratament de data trecuta, pentru a salva timp. La fel, nu va face abuz de antibiotice, indiferent cat de mult insista parintii.
Ce sa te mai puna pe ganduri
Daca pediatrul recomanda foarte multe teste invazive, daca prescrie frecevent medicamente scumpe, daca apeleaza cu prea mare usurinta la antibiotice, daca nu raspunde niciodata la telefon – acestea sunt indicii clare ca ar trebui sa vezi un alt specialist, indiferent cat de renumit este cel pe care il consideri un pediatru bun.
Sigur ca nu trebuie sa abuzezi de pediatrul copilului – telefoanele la 12 noaptea pot deranja pe oricine nu este intr-o relatie de prietenie stransa sau de familie cu tine. Dar un pediatru bun iti va spune exact ce ai de facut in cazul unei anumite urgente medicale si se va interesa de mersul tratamentului in conditiile in care ai fost nevoit sa mergi cu cel mic la camera de garda a celui mai apropiat spital.