Vederea este simtul cel mai putin dezvoltat la momentul nasterii. Nou-nascutul poate distinge lucruri aflate la maxim 25-30 cm distanta si asta pentru ca vine pe lume echipat doar cu instinctul de a cauta sursa de hrana, iar mama se afla la mica distanta cand il alapteaza.
Parintii sunt induiosati de faptul ca nou-nascutul se uita fix la ei, dar de fapt, cand te priveste intens, in primele zile din viata lui, bebelusul tau nu vede chipul, ci doar portiuni care alcatuiesc un soi de puzzle, nu foarte clar.
Dar in numai cateva zile de la nastere, bebelusul tau stie deja sa distinga fata mamei dintre toate celelalte chipuri pe care le vede.
La ce se uita atat de interesat bebelusul atunci cand te priveste intens? Se pare ca ochii adultilor ii atrag cel mai tare – unii specialisti cred ca asta se intampla pentru ca ochii exprima mai multe emotii decat restul fizionomiei, altii cred ca ochii formeaza un contrast cu restul fetei si ca atare sunt mai usor de reperat pentru nou-nascut, iar in plus, ochii se misca, iar miscarea ii atrage pe cei mici.
In primele saptamani de viata, nou-nascutul pare atras de imaginile bine definite, geometrice, formele mai degraba rotunde si contrastul dintre culori (alb-negru).
Strabismul este considerat normal primele 6 luni, pentru ca musculatura nu este foarte bine dezvoltata, si nou-nascutul nu stie cum sa-si coordoneze ambii ochi. Daca se manifesta si dupa aceasta varsta trebuie sa mergeti la medic.
Pe masura ce creste, bebelusul vede din ce in ce mai bine. La sfarsitul primelor 3 luni de viata, recunoaste fetele de la o distanta mai mare, zambeste atunci cand te vede ca te apropii de el si face deja diferenta intre unele culori. Musculatura oculara si abilitatea de a coordona miscarile ochilor se dezvolta suficient de mult, incat la varsta de 3-4 luni bebelusul poate sa urmareasa un obiect dintr-o parte in alta de-a lungul unui arc de cerc de 180 de grade. Daca ii atarni un carusel mobil deasupra patutului, vei observa ca urmareste figurinele in miscare si chiar incepe sa intinda manutetele in directia lor, fara sa le poata apuca, insa. Mai este nevoie de ceva timp pentru ca abilitatile motorii fine sa se dezvolte.
Cand sa te ingrijorezi
- Daca dupa primele 3 luni de viata nu urmareste cu privirea obiectele, chiar daca i le aduci aproape
- Daca pare ca se uita prin tine sau se uita in puncte fixe
- Cand isi inclina capul intr-un unghi ciudat sau unul dintre ochi pare ca ”fuge”
- Daca observi ca are pupila alba, irisul incetosat sau ochi lacrimosi – toate acestea sunt simptome care trebuie raportate medicului.
- Daca clipeste foarte des, pare deranjat de lumina sau are ochii rosii sau umflati mai tot timpul si plange fara lacrimi (de vina poate fi obstructia canalului lacrimal, dar si alte afectiuni oculare, iar medicul trebuie sa puna un diagnostic diferential).