[imagebrowser id=1717]Pentru unii Ikea inseamna mobila, pentru altii loc de joaca cu bilute pentru copii, iar pentru altii chiftele cu dulceata (bleah!). Pentru mine Ikea este un simbol al faptului ca valorizam lucrurile facute cu mana noastra. Cu cat ne este mai greu sa facem ceva cu atat pretuim mai mult lucrul respectiv – secret esential pentru orice parinte ce aspira macar sa-si hraneasca copilul mofturos cu alimentele care-i fac bine.
Ce ar trebui sa manance copilul tau?
Inainte sa continui sa citesti restul articolului, te rog, ia o foaie de hartie si scrie toate ideile care-ti vin in cap legat de alimentele care ar putea imbunatati sanatatea copilului tau. Intai enumera-le, apoi intra in detalii din ce in ce mai specifice: cand ar trebui sa le consume, in ce cantitati, in ce combinatii – toate dupa parerea ta.
Acum incercuieste-le pe cele pe care copilul tau nu le-ar manca orice i-ai face. Pentru ca pe unii copii si adulti nu-i vei face in veci sa manance de buna-voie broccoli, sau gulii, sau spanac, nu-i vei face TU. Unora nu le place orezul integral, altora laptele. Si asta vorbind doar despre preferinte, fara macar sa mentionam influenta a ce si cum mananci tu ca parinte, sau intolerante si alergii alimentare ale copilului.
Nutritia nu inseamna o foaie A4 cu reguli panaceu. Iar nutritia pediatrica fara preferintele copilului este o lupta pierduta din start. Cu cat incercam mai tare sa ne fortam copiii sa manance ceea ce stim cu totii ca le face bine, cu atat se vor indopa cu mai multe prostii.
Aici intervine salvatorul efect Ikea – aplicat cu succes de oamenii de stiinta care au creat “The New Nordic Diet”- alimentele la prepararea carora participa copiii sunt acceptate de acestia.
Copilul implicat in gatit va manca cu placere din ce in ce mai multe alimente sanatoase! Asa ca, in loc sa te certi cu el, sa-l obligi, sau sa-l mituiesti, gatiti impreuna si masa va deveni o joaca ce-i va creste increderea si respectul de sine.
Nutritionist-Dietetician Diana Artene
www.artenediana.com