Asa cum se spune, varsta nu reprezinta altceva decat un numar. Dar cand vine vorba despre sarcina si a o mentine sanatoasa pana la nastere, este posibil sa conteze.
Te asiguram ca foarte multe femei care au dat nastere copiilor lor dupa varsta de 35 de ani, ba chiar 40, au avut parte de bebelusi perfect sanatosi. Asta nu inseamna ca ar trebui sa te relaxezi total si sa nu te gandesti la cativa pasi intelgenti care te vor sprijini in maximizarea starii de sanatate in timpul sarcinii.
Iata cum poti creste sansele de a avea un bebelus sanatos:
Consiliere medicala si multe vizite la obstetrician – Atunci cand te vei decide ca este momentul pentru un bebe in viata ta, este important sa acorzi o atentie deosebita perioadei de conceptie. Mergi la medic pentru un control care iti va da unda verde pentru conceptie. Discuta cu medicul si despre asteptarile si emotiile pe care le traiesti, pentru a vedea daca esti pregatita pentru acest pas.
Ingrijire speciala – Primele opt saptamani ale sarcinii sunt extrem de importante in dezvoltarea celui mic. Vizitele la control reprezinta un plus in sansele tale de a avea o sarcina santoasa si un bebelus de asemenea. Vizitele prenatale includ controale de rutina, examninari, sustinere si sfatuire.
Mergand cu regularitate la medic, il vei ajuta si pe acesta sa inteleaga foarte bine totul despre conditia ta medicala, deoarece varsta poate influenta dezvoltarea diabetului gestational, spre exemplu. De asemenea ai un risc crescut pentru preeclampsie. La control, medicul te va examina, iti va recomanda analizele de sange potrivite, in felul acesta problemele tale pot fi depistate din timp si tinute sub control, astfel incat sa nu-ti afecteze sarcina.
Daca varsta ta depaseste 35 de ani, este posibil ca medicul sa-ti ofere sper a face teste optionale. Acestea determina daca esti expusa vreunui risc de a naste un copil cu defecte fizice sau psihice. Vorbeste cu medicul despre aceste optiuni si afla ce este bine si ce nu, apoi poti decide in cunostinta de cauza ce ti se potriveste.
Vitaminele prenatale – Toate femeile insarcinate ar trebui sa ia vitamine prenatale, indiferent de varsta pe care o au. Ai grija sa iti iei doza zilnica de acid folic inca dinainte de sarcina, si apoi in primele trei luni. Acidul folic previne defectele neoronale sau relationate cu coloana vertebrala a fatului.
Unele vitamine prenatale contin din start intre 800 si 1000 de micrograme de acid folic. Pentru a proteja fatul de anomalii, este posibil sa ai nevoie de mai mult de 400 mcg de acid folic pe zi.