In primele zile dupa nastere, bebelusii pot stranuta des si au secretii in nas – nu inseamna ca cel mic este bolnavior. Secretiile sunt reziduuri ramase din viata intrauterina, pe care bebe le elimina in acest fel. Daca doarme bine si respira fara dificultati, nu este necesar sa aspiri aceste secretii.
Ai grija ca cel mic sa nu stea in fum de tigara si ca aerul din camera lui sa nu fie prea uscat.
Mucozitatile trebuie aspirate atunci cand cel mic nu poate respira sau cand in timpul mesei se formeaza la nivelul narilor niste balonase.
Ce ajuta cand are multe secretiile nazale:
Pune cateva picaturi de ser fiziolic sau solutie salina in nas cu ajutorul unei seringi (fara ac, desigur) sau al unei pipete, de 2 ori pe zi – acest lucru are ca efect subtierea mucozitatilor si faciliteaza aspirarea lor.
Cel mai bine se aspira nasucul dupa baie, cand aburii de la apa calda au deschis mult pasajul nazal iar bebelusul poate respira mai bine. Este important ca el sa se simta confortabil in timpul operatiunii de aspirare a mucozitatilor. In cazul in care si asa nu poate respira, va reactiona violent cand ii introduci pompita in nas si ii obstructionezi si mai mult caile respiratorii.
Da-i sa bea cat mai multe lichide, fluidizeaza mucozitatile din nas si gat.
Indeparteaza bine mucozitatile in fiecare seara si dimineata. Seara bebelusul trebuie sa aiba caile respiratorii eliberate, pentru a putea respira in voie, iar dimineata suplusul de secretii de peste noapte poate provoca episoade de voma imediat dupa masa.
Fii atenta la cum arata secretiile nazale. Culoarea si densitatea pot indica anumite afectiuni:
- daca cel mic are secretii vascoase, galbene sau verzui, acesta este de obicei semn pentru o infectie bacteriana.
- mucozitati vascoase si purulente, dar la nivelul unei singure nari tradeaza prezenta unui corp strain in nasul celui mic. El blocheaza caile respiratorii si favorizeaza acumularea si inmultirea rapida a bacteriilor, producand o infectie. Mergi la camera de garda a celui mai apropiat spital, pentru ca orice incercare de a indeparta corpul strain se poate solda cu implantarea lui si mai adanc.
- secretiile nazale apoase si clare indica de cele mai multe ori o alergie.
Secretiile nazale trebuie indepartate nu numai pentru confortul bebelusului, ci si pentru ca acumulandu-se pot trece in urechea interna si pot provoca otita.
Daca observi ca cel mic se trage de ureche, este mai tot timpul plangacios si refuza sa manance sau incepe sa planga si sa se retraga imediat ce a pus gura pe san sau biberon, cel mai probabil are deja o otita. Miscarea de suctiune accentueaza durerea provocata de otita la nivelul urechii. Mergi imediat cu cel mic la medicul pediatru, pentru stabilirea unui tratament adecvat.