Intre 1 si 2 ani copilul tau face o multime de progrese. Mersul este marea descoperire dupa varsta de 1 an. De la zi la zi, copilul tau se adevntureaza din ce in ce mai departe, iar jucariile de tras-impins ii sunt de folos pentru a face primii pasi in siguranta.
Dupa prima aniversare bebelusul isi imbunatateste mult coordonarea maini-ochi, iar jucariile care il ajuta sa-si dezvolte abilitatile motrice ii sunt de mare folos acum.
De fapt, bebelusul nu mai este chiar un bebelus – acum devine un omuletin miniatura, care isi perfectioneaza capacitatea de a se aseza si ridica si care invata sa-si pastreze echilibru un timp din ce in ce mai indelungat.
Vei observa ca cel mic devine mult mai abil in a-si folosi manutele si picioarele. Poate pune cuburi mari unul peste altul, fara sa le mai rastoarne, ca in anul precedent, poate muta cu usurinta obiecte dintr-o manain alta, fara sa le scape, poate apuca mult mai bine un obiect, folosindu-se si de degete, nu infascandu-l cu tot pumnul, cum facea inainte de prima aniversare si poate lovi o minge cu destula precizie, atunci cand i se cere si este sustinut (in preajma celei de-a doua aniversari poate face asta chiar si fara un punct de sprijin).
Micutul tau isi foloseste noile abilitati din plin, iar casa incepe sa arate ca si cand ar fi fost devastata de un uragan. Totul este luat in maini, pipait, aruncat, demontat, deschis, inchis. Usile de la bucatarie, de la baie, capacele, cutiile – toate sunt fascinante pentru copilul care poate repeta la nesfarsit aceeasi miscare. Daca tu vei inchide usile, el le va deschide, iar daca vei avea proasta inspiratie de a merge intr-un loc cu trepte, le vei urca si cobori cu el de mana de cel putin 50 de ori si te vei amuza, auzindu-l cum chiuie a izbanda de fiecare data ocoleste vreun mic obstacol (in opinia lui) pe traseu.
Nu te lasa surprinsa de mici accese de furie – copilul tau a inteles multe despre cum functioneaza lucrurile, dar inca nu poate face tot ce si-ar dori, asa ca perioada cuprinsaintre primul an de viatasi cel de-al doilea si care se intinde si spre cea de-a treia aniversare poate fi putin cam solicitanta pentru voi, parintii.
Descoperirile senzoriale raman si ele importante – copilul miroase, gusta, atinge, pipaie, bagain gura, tipa, rade, cantasi incepe chiar sa pronunte cateva cuvinte (inteligibile).
Dupa 18 luni, vei observa ca cel mic incepe sa faca lucrurile putin diferit – daca face o actiune repetitiv, de 4-5 ori la rand, a sasea oara o va face diferit, pentru a observa ce se intampla. Va mai incepe sa combine doua actiuni – lucru pe care in primul an de viata nu putea sail faca .
Este posibil ca cel mic sa faca o pasiune pentru o jucarie anume, de care sa nu se desparta. Fenomenul nu este iesit din comun, reprezentand o modalitate pe care cel mic a gasit-o pentru a-si trata anxietatea de separare, care se dezvolta dupa prima aniversare. In lipsa mamei (si a tatalui), copilul tau se bazeaza pe jucaria lui ca pe un prieten de nadejde si poate suferi real daca ati uitat-o pe undeva cand plecati de acasa sau reveniti din vreo vizita.
INFORMATII YVONNE DELEANU
sursa foto intelligentnest.com