In primul an de viata, sistemul digestiv al bebelusului nu este pregatit pentru multe dintre alimentele pe care noi adultii le consumam cu placere. Uite 10 alimente care nu au ce cauta în meniul bebelusului inainte de prima aniversare.
- Mierea de albine
Desi considerata un aliment miraculos, un adevarat medicament, mierea de albine este contraindicata pentru bebelusi si copii pana la 3 ani, unele substante din compozitia ei putand provoca botulism. Tractul gastro-intestinal al copiilor este foarte sensibil la actiunea otravitoare a sporilor de Clostridium botulinum ce pot fi continuti in miere (si care nu sunt periculosi pentru adulti).
- Zaharul
Laptele de mama, la fel si legumele si fructele contin zaharuri naturale, care rasfata papilele gustative ale bebelusului. Dar deserturile cu zahar adaugat sunt interzise in primul an si este de preferat sa amani oricum momentul intalnirii cu dulciurile macar pana la gradinita, cand nu vei mai putea controla meniul juniorului tau.
- Sarea
Este periculoasa pentru bebelusi, deoarece rinichii celor mici nu o pot procesa. Riscul sa apara leziuni ale rinichilor, blocaj si chiar hipertensiune arteriala este ridicat. Verifica si continutul de sodiu din apa plata cu care prepari formula de lapte (daca nu alaptezi): el nu trebuie sa depaseasca 20 mg/l.
- Laptele de vaca
Laptele de vaca nu este potrivit pentru sugari si copii mici (1-3 ani). Introducerea prea timpurie a laptelui de vaca in alimentatia copilului poate poate determina: anemie, alergii severe, diaree, boli de inima, colici, sangerari gastrointestinale, sinuzite, acnee, slabirea sistemului imunitar, diabet, infectii ale urechii etc.
- Alune, nuci, seminte
Sunt alimente cu risc alergenic ridicat. Se introduc dupa varsta de 18 luni, si chiar si atunci este de preferat sa fie macinate pulbere, pentru a evita riscul de inec.
- Albus de ou
Foarte multi copii sunt alergici la proteina din albusul de ou (atentie, ea intra si in componenta anumitor vaccinuri!). In primul an, bebelusul poate manca doar galbenusul oului (fiert tare), amestecat in piureurile de legume.
7. Portocale
Desi sucul de portocale era pe vremuri printre primele introduse dupa inceperea diversificarii, el este, de fapt, foarte iritant pentru mucoasa stomacului si cauzeaza multe probleme digestive.
Citricele si legumele acide (cum ar fi rosiile) se introduc in alimentatie doar dupa varsta de 12 luni.
- Carne de porc
Este contraindicata pana la varsta de doi ani, pentru ca are continut mare de grasimi, iar sistemul digestiv al copilului nu o poate digera bine. De altfel, niciun preparat pe baza de carne de porc nu este indicat copiilor pana la doi ani. Chiar si mai tarziu, carnea de porc trebuie consumata cu moderatie, de maxim doua ori pe saptamana.
9. Grau
Din cauza continutului ridicat de gluten, graul este contraindicat in primii ani de viata. Ai grija la cereale, paste si alte produse in a caror compozitie intra in mod obisnuit grau. Cumpara pentru cel mic doar produse care au specificatia ”fara gluten”, pentru a evita riscul de alergii si intoleranta alimentara.
10. Fructe de mare
Desi bogate in nutrienti necesari pentru bebelusi, fructele de mare (scoici, moluste, caracatita, creveti) sunt puternic alergenice si se afla pe lista alimentelor interzise in primii ani de viata.
sursa foto: www.pinterest.com