Parintii sunt cei mai importanti profesori pentru copilul lor, iar pregatirea pentru scoala a celui mic incepe, practic, inca din primul an de viata.
Mai mult decat atat, parintii au un rol foarte important in invatarea copilului sa citeasca. Iata cateva sfaturi utile pentru tine care te vor ajuta sa-ti inveti copilul sa citeasca si sa adore cartile, inainte ca el sa intre in clasa I:
1. Alege momentul potrivit
Copilul nu trebuie solicitat atunci cand se joaca impreuna cu alti copii sau atunci cand este obosit si nervos. Alege momentul potrivit pentru a-i citi povesti frumoase. 10-15 minute sunt suficiente, insa in acest interval de timp evita distragerile de orice fel.
2. Transforma cititul intr-o experienta placuta
Respecta sfatul de la punctul 1 si stai alaturi de copilul tau atunci cand ii citesti povesti sau cand invata sa citeasca singur. Nu il presa daca vezi ca nu are chef de o astfel de activitate in acel moment. In caz contrar, el ar putea dezvolta repulsie fata de carti.
3. Alege cartile adecvate pentru varsta lui
Alege carti care se potrivesc varstei copilului si lasa-l sa aleaga ce-i place. Ii poti prezenta, insa, cateva posibilitati. Dupa cum vedem la litera.ro, nu este obligatoriu sa mergi cu el intr-o librarie (desi cu siguranta i-ar placea atmosfera dintr-un astfel de rai al cartilor!), ci poti „rasfoi” impreuna cu el mediul online si-i poti pune la dispozitie o paleta foarte larga de optiuni.
4. Pastreaza ritmul sau
Daca cel mic a invatat, deja, sa citeasca, respecta-i ritmul si nu-l intrerupe imediat dupa ce pronunta gresit un cuvant. La sfarsitul paragrafului poti reveni asupra cuvantului buclucas si-l poti invata sa-l pronunte corect.
5. Fii pozitiva
Daca cel mic are o anumita preferinta de lectura, nu il refuza niciodata. El trebuie sa perceapa cititul ca pe o joaca foarte placuta si distractiva. In plus, lauda-l mereu atunci cand reuseste sa citeasca fara greseala un intreg paragraf si ofera-i in dar o carte atunci cand consideri ca a facut progrese importante.
6. Cladeste-i increderea in sine
Capacitatea si fluenta copilului de a citi nu trebuie sa creasca neaparat in ritm accelerat. Daca ii vei oferi carti mult prea dificile pentru el, increderea sa in sine se va zdruncina. Ramai alaturi de el la nivelul lecturilor usoare pana cand copilul insusi va simti nevoia sa evolueze.
7. Cititi impreuna constant
Tu, ca parinte, esti cel mai bun exemplu pentru copilul tau. Daca te va vedea citind, va dori si el sa citeasca, pentru a demonstra ca poate sa faca si el ceea ce fac adultii. In plus, nu omite nici o zi fara sa cititi impreuna o poveste. Cheia succesului consta in alegerea potrivita a momentului in care ii propui o astfel de „joaca”.
8. Intreaba-l intotdeauna ce a mai citit nou
Elevii au intotdeauna o lista de lecturi stabilita prin programa scolara. Intereseaza-te care sunt cartile recomandate varstei lui si creeaza asteptari pozitive cu privire la cartile respective. Intereseaza-te constant de progresul sau, iar el va vedea ca-ti pasa de modul in care se descurca.
9. Vorbeste despre carti
Vorbeste cat mai mult despre carti, nu doar cu el, ci si cu partenerul de viata sau cu prietenii care te viziteaza. Desi uneori par ca nu sunt atenti la ce se intampla in jurul lor, copiii sunt foarte receptivi si inteleg care este, cu adevarat, importanta cartilor.
10. Varietatea este esentiala
Nu ii citi mereu intamplari cu si despre aceleasi personaje. Diversifica lista de povesti si ofera-i acces la mai multe tipuri de lecturi, de la carti obisnuite, la benzi desenate, reviste pentru copii si enciclopedii.
Foto: pixabay.com