Perioada nasterii propriu zise a bebelusului nu poate fi estimata prin absolut nici o data statistica. Chiar daca ecografic sau din calendar, medicul iti poate indica o perioada in care sa te simti pregatita, totusi, aceasta perioada poate fi modificata in functie de dorinta celui mic de a fi adus pe lume.
Iata cateva semne ce pot prevesti nasterea micutului:
- devii din ce in ce mai obosita, mai epuizata;
- miscarile bebelusului sunt resimtite cu o mai mare intensitate decat de obicei;
- mersul mai des decat de obicei la toaleta;
- simti o presiune in bazin diferita decat de obicei;
- pierzi putin sange;
- ai o usurare in respiratie, neobisnuita pana acum – te anunta cu cateva saptamani, de regula doua-trei;
- elimini mucusul sau dopul gelatinos care te poate anunta ca bebelusul este pe cale sa soseasca in urmatoarea saptamana;
- ai dureri tot mai dese de burta sau de mijloc, dureri ce le resimti intr-un alt mod decat de obicei;
- daca nasterea se apropie, durerea apare din 15 in 15 minute si este tot mai puternica;
- pierzi lichid – se mai poate spune „s-a rupt apa”, senzatie pe care nu o au toate femeile.
Daca toate cele de mai sus au inceput sa va chinuiasca nu uitati sa aveti bagajul pregatit pentru a merge cat mai repede la maternitate.
Contractiile din timpul travaliului pot deveni din ce in ce mai suparatoare si reprezinta o noutate pentru o mamica care naste pentru prima data. Travaliul este, de multe ori precedat de pretravaliul, moment in care durerile de abdomen si de spate devin din ce in ce mai dese si mai suparatoare. Aceasta perioada pregateste colul uterin pentru nasterea propriu-zisa. Cu toate acestea, multe dintre tinerele gravide raman inca acasa in aceasta perioada, fiind inca o perioada suportabila, unde nu este necesar sprijinul medicului specialist obstretician.
Chiar daca totul pare o noutate, nu trebuie sa va speriati. Pregatiti-va bagajul pentru maternitate si apelati la sprijinul medicilor!