Când amenajăm o încăpere, trebuie să ţinem cont şi de suprafaţa acesteia, care ne condiţionează alegerile din mai multe puncte de vedere. Cu cât camera este mai mică, cu atât devine mai greu de mobilat. Orice element în plus încarcă vizual spaţiul creând senzaţia de apăsare.
Din fericire există câteva reguli simple care, aplicate pot înşela ochiul, făcând un spaţiu mic să pară mai mare. În continuare, vă prezint câteva ponturi care vă pot fi de folos dacă amenajaţi o cameră de dimensiuni reduse pentru copilul dumneavoastră.
Alegeţi culori deschise pentru pereţi şi tavan. Acestea reflectă lumina făcând spaţiul să pară mai mare decât este în realitate.
Optaţi pentru o amenajare simplă, bazată pe piese de mobilier multifuncţionale, de dimensiuni reduse.
Renunţaţi la covoare. Dacă totuşi le preferaţi, îndreptaţi-vă atenţia spre cele de dimensiuni reduse. O altă variantă ar fi mocheta, care să acopere total pardoseala.
Înlocuiţi perdelele cu storuri, pentru a permite luminii să pătrundă în încăpere.
Dispuneţi modelul pardoselii perpendicular cu direcţia obişnuită de mers şi veţi obţine un efect de lărgire al încăperii. Un model al pardoselii paralel cu direcţia obişnuită de mers, va adăuga adâncime camerei.
Măriţi spaţiul cu ajutorul luminii. Asiguraţi-vă că beneficiaţi, pe lângă lumina naturală, de un iluminat general oferit de o lustră fixată pe tavan sau de aplice montate pe perete, completat de un iluminat specific (lampadar, veioză, spoturi) care să ofere lumina necesară desfăşurării unei activitaţi anume, cum este cititul, de exemplu.
Folosiţi tablouri pentru a truca dimensiunile unui perete. Aşezate într-o succesiune orizontală ele vor lăţi peretele. Dispuse într-un aranjament pe verticală, vor face peretele să pară mai înalt.
Alegeţi materiale uşoare şi evitaţi printurile de dimensiuni mari.
Nu subestimaţi oglinzile, care sunt vitale pentru spaţiile mici.
Creaţi culoare de trecere în încăpere care să asigure o circulaţie simplă în interiorul acesteia (spre exemplu, încercaţi să menţineţi liberă calea dintre uşă şi fereastră).
Sursă foto: http://www.pinterest.com./ şi www.kidspacestuff.com