„Hapciu!” în stânga, „hapciu!” în dreapta! Oricât de mult ai încerca să te ferești, dacă organismul tău nu se bucură de un sistem imunitar puternic, virusurile îți vor da adesea dureri de cap, dureri în gât, nas înfundat, tuse și alte simptome supărătoare de gripă. Vestea bună este că există anumite vitamine și minerale care combat răceala și gripa, datorită proprietăților puternice pe care le posedă.
Pentru că ne dorim să te ajutăm să ameliorezi simptomele gripei și să te vindeci mai repede, îți vom dezvălui în rândurile următoare 10 vitamine și minerale esențiale în lupta cu gripa, pe care le poți regăsi în multe dintre produsele naturiste antigripale din farmacii sau în alimente.
Vitamine care te ajută să scapi de gripă
Vitamina C
Nu numai că vitamina C ajută la prevenirea și tratarea gripei și răcelii, însă este un excelent aliat atunci când dorești să micșorezi durata acestora. Un nivel echilibrat al vitaminei C contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar, reducând considerabil durata de acțiune a gripei și ameliorând simptomele. Dacă observi cele mai mici semne de gripă, indicat ar fi să suplimentezi imediat rezervele de vitamina C și să perseverezi, până revii la starea normală.
Vitamina D
Un alt aliat important în lupta cu gripa este și vitamina D. Aceasta poate fi asimilată cel mai bine atunci când stai 30 de minute la soare. Însă există și alte surse excelente pentru procurarea acestei vitamine, precum peștele, uleiul de ficat de pește, cerealele, ciupercile, laptele, tofu, caviarul, carnea de porc și ouăle. Vitamina D întărește sistemul imunitar și previne apariția răcelii sau gripei, având proprietăți de distrugere a virusurilor.
Vitaminele A și E
Vitamina A joacă un rol important în prevenirea răcelii, gripei și afecțiunilor respiratorii, pe când vitamina E are numeroase proprietăți antioxidante, ce întăresc sistemul imunitar. Surse excelente de vitamina A sunt ouăle, carnea, laptele și organele. Beta-carotenul, care convertește vitamina A, poate fi găsit în fructele și legumele roșii și portocalii.
Vitamina P
Vitamina P nu este în sine o vitamină, ci un complex al bioflavonoizilor, ce fac referire la mai multe ingrediente. Acest bioflavonoizi ai vitaminei P cresc acțiunea vitaminei C și rezistența la infecții. De asemenea, au proprietăți antioxidante care ajută la neutralizarea acțiunilor nocive ale radicalilor liberi. Poți găsi bioflavonoizi în citrice, cireșe, afine, prune, broccoli și roșii.
Vitamina B2
Din complexul vitaminelor B, vitamina B2 are rol în susținerea metabolismului și întărirea sistemului imunitar, fiind excelentă și pentru producerea globulelor roșii. Totodată, vitamina B2 ajută la asimilarea vitaminelor A și B1, dar și la absorbția fierului. Aceasta poate fi regăsită în carne, lactate, fructe uscate și cereale integrale.
Acidul folic
Încadrat în rândul vitaminelor hidrosolubile din complexul B, acidul folic are și el un rol important în lupta cu gripa. Acesta întărește sistemul imunitar și ajută la prevenirea afecțiunilor respiratorii, inclusiv a simptomelor răcelii și gripei. Surse excelente de acid folic sunt cerealele integrale, dar și fructele și legumele cu frunze verzi.
Minerale care te ajută să scapi de gripă
Zincul
Zincul are proprietăți antioxidante și luptă împotriva infecțiilor. Suplimentele cu zinc scurtează durata gripei și au rol de întărire a sistemului imunitar. Surse alimentare excelente de zinc sunt laptele, brânza, carnea de miel, spanacul, crabul, homarul, dovleacul și fasolea.
Fierul
O altă minerală importantă în lupta contra gripei este și fierul, mai cu seamă că deficitul de fier poate duce la scăderea sistemului imunitar. Oamenii care au carență de fier tind să se îmbolnăvească mai des și să fie predispuși la contractarea răcelii și gripei. Fierul poate fi obținut din surse precum ficat, carne roșie, somon, ton, gălbenuș de ou, oleaginoase și legume cu frunze verzi.
Seleniul
Seleniul este un mineral vital în organism, având o mulțime de roluri și de beneficii. O calitate importantă a acestuia este activitatea sa antioxidantă, mărind astfel rezistența organismului în fața bolilor și în fața efectelor stresului oxidativ. Asocierea sa cu vitamina E poate fi benefică pentru menținerea unui nivel optim de sănătate, datorită acțiunii sinergice a acestor două elemente. Un sistem imunitar bun va spune întotdeauna stop gripei și răcelii!
Episoadele frecvente de gripă reflectă o scădere a capacității de apărare a sistemului imunitar, motiv pentru care va trebui să te asiguri că sistemul tău imunitar beneficiază de vitaminele și mineralele necesare în lupta cu gripa. Ține cont de sugestiile noastre și include în alimentația ta surse bogate în vitamine și minerale, pentru un sistem imunitar sănătos!
Imaginea poate fi descărcată de aici.