Laptele matern contine toata cantitatea de fluide si nutrienti de care are nevoie organismul nou-nascutului. Specialistii considera ca nu trebuie adaugat surplus de apa pana la varsta de 6 luni. Orice supliment din exterior va reduce in aceasta perioada cantitatea de lapte consumata de copil. Si totusi, ceaiurile pentru copii sunt folosite inca din primele luni de viata.
Fiecare mama are senzatia ca trebuie facut ceva daca micutul plange si nu se opreste. Si cum abia cu o ora in urma a fost alaptat, un biberon cu ceai constituie o alternativa la indemana si eficienta.
Se ingaduie suplimentarea alimentatiei la san in cateva situatii:
- starile febrile in care se elimina multa apa din organism si micutii au nevoie de hidratare eficienta,
- colicile intense insotite de distensie abdominala pot fi uneori ameliorate de ceaiuri
- sugarul sanatos dar constipat beneficiaza prin sporirea cantitatii de lichide care sa inmoaie scaunul.
Practica din fiecare zi alaturi de micuti a ridicat aceste indicatii deoarece, in realitate, organsimul evolueaza eficient in orice situatie fara suplimente. Este gresita informatia conform careia, administrand ceai bebelusilor inca de la nastere, prevenim crampele abdominale. Exista intr-adevar ceaiuri calmante digestive ce pot fi folosite dupa aparitia primelor semne de discomfort la acest nivel. Medicul va poate recomanda si un preparat deja sub forma lichida care sa contina extracte din plante cu actiune la nivel digestiv.
Ceaiurile si confortul digestiv
Exista si dovezi documentate in baza carora ceaiurile sunt administrate sugarilor pentru un bun confort digestiv si mai ales pentru indepartarea colicilor atat de suparatoare. Doua grupuri de sugari au fost comparate dupa o saptamana in care unii au primit ceai din plante si celalat nu. Rezultatele au aratat o ameliorare a simptomatologiei la 57% din sugarii care au primit ceaiul comparativ cu 26% in celalalt lot. Intotdeauna se recomanda atentie pentru a nu inlocui mesele de lapte cu ceai, micutii devenind rapid subnutriti in acest fel.
Dintre cele mai folosite plante in alimentatia sugarului amintim musetelul, feniculul, chimenul, piersica, anasonul, salvie, cimbru, menta.
Tot pentru efectul lor la nivel digestiv sunt folosite si ceaiurile care favorizeaza accelerarea tranzitului intestinal, ce-i drept la varste mai mari.
Contraindicatii!
Sunt si anumite contraindicatii in privinta folosirii ceaiurilor la copii. O serie de plante au rol toxic prin reactivitatea crescuta o organismului celor mici la componentele acestora. Continutul in cofeina este principalul vinovat in acest sens; astfel, ceaiul negru si cel verde hiperexcita sistemul nervos al copiilor. Rezultatul va consta in instalarea agitatiei, a senzatiei de teama, deprivarea de energie a intregului organism. Tot din grupa problemelor face parte si ceaiul de tei care, sub varsta de 5 ani, produce un efect sedativ intens, nerecomandat celor mici.
Oferta in domeniul ceaiurilor pentru copii este larga in industria alimentara, dar un sfat intelept este acela de a folosi produsele testate ale marilor producatori de lapte praf.
Sursa: www.nou-nascuti.ro