Cand astepti un bebe, exista motive serioase sa te simti obosita. Iata cateva solutii pentru a evita oboseala in timpul sarcinii.
Nu este neobisnuit sa te simti obosita! In primul trimestru de sarcina corpul tau trebuie sa se obisnuiasca cu schimbarile provocate de sarcina. Starile de somnolenta si greturile sunt frecvente. La inceputul celui de-al doilea trimestru debitul venos si ritmul cardiac cresc, rinichii lucreaza mai mult, consumul de oxigen creste.. nu e de mirare ca te simti uneori lipsita de vlaga! In ultimele luni de sarcina kilogramele in plus, lipsa somnului si emotiile cauzate de apropierea momentului nasterii nu te ajuta deloc. Obosesti, mai ales daca mai ai un copil sau mai multi. Si daca ai pune in practica sfaturile urmatoare?
Ma hranesc in mod corespunzator! O alimentatie diversificata si echilibrata ajuta la prevenirea oboselii! Gata cu scaderea tensiunii, cu senzatia brusca de foame! Este de ajuns sa consumi putin din fiecare, fara sa uiti grasimile bune si produsele lactate. In orice caz nu este momentul potrivit pentru o cura de slabire. Mizeaza in farfuria ta pe proteinele animale – carne, peste, oua si vegetale – legume uscate, glucide – paine, paste, orez care te vor umple de energie. Mananca cat mai multe fructe si legume bogate in fibre si vitamine. De ce? Pentru ca primele lupta impotriva constipatiei si ultimele previn raceala si infectiile. Vitalitate garantata!
Beau multa apa. Daca esti deshidratata risti sa ai probleme cu digestia si sa obosesti la cel mai mic efort. Un litru si jumatate de apa pe zi iti va elimina toxinele din organism, iti vor face tenul stralucitor si va preveni infectiile urinare frecvente in perioada sarcinii. Atentie la apa gazoasa care favorizeaza retentia de apa!
Introduc fierul in meniu. Esti putin palida, ai impresia ca te misti in reluare inca de dimineata? Cauza poate fi lipsa de fier care la fel, produce oboseala. Introdu in meniul zilnic alimente bogate in fier: caltabos, carne rosie, ficat, linte, cereale, fasole uscata… Trebuie sa stii ca vitamina C – in special cea din fructe – faciliteaza absorbtia fierului de catre organism daca le consumati pe amandoua la aceeasi masa. Adica puteti manca cereale + un suc de portocale la micul dejun, linte + kiwi la pranz.
Spun da oligoelementelor si acupuncturii. Cateva sedinte de acupunctura va ajuta la reglarea fluxului de energie. Stimularea unor puncte cu acele relanseaza imunitatea si te face mai rezistenta la infectii. Acupunctura mai ajuta la combaterea greturilor si la restabilirea somnului. De altfel, oligoelementele (cupru, zinc, iod, seleniu) vegheaza asupra bunei functionari a organismului. Cum acesta este incapabil sa produca oligoelemente trebuie sa le cauti in alimentatie. Daca acestea lipsesc din alimentatia ta risti sa faci depresii si infectii.
Imi ofer momente de relaxare si de placere. In aceasta perioada, oboseala fizica este dublata de oboseala psihica. Nu ai chef de nimic, nu faci mai nimic dar tot esti obosita! Ia micul dejun cu o prietena ca sa te binedispui! Du-te la coafor, sigur iti va ridica moralul! Fa o sedinta de masaj, fa o baie cu uleiuri esentiale (atentie nu toate sunt recomandate gravidutelor).
Fac cat mai multa miscare. Fa plimbari scurte in fiecare zi, acestea imbunatatesc circulatia, ajuta respiratia. Daca esti insarcinata asta nu inseamna ca nu ai voie sa faci miscare! Fa inot, gimnastica usoara, yoga.
Nu elimin sexul in aceasta perioada! Sexul aduce cu sine eliminarea endorfinelor. Nu ai niciun motiv sa te abtii de la sex in aceasta perioada, doar in cazul in care iti interzice ginecologul acest lucru. E adevarat, cateodata in timpul sarcinii numai la sex nu iti sta capul. Daca nu ai chef de raporturi sexuale complete mizeaza pe mangaieri tandre, pe saruturi. Lasa-te purtata de val…