Inca din primele momente ale nasterii, nou-nascutul este evaluat si notat cu atentie de catre medicii neonatologi. Evaluarea sa initiala reprezinta un prim criteriu de acordare a scorului Apgar.
Scorul Apgar reprezinta o modalitate prin care medicii reusesc sa identifice problemele de sanatate ale nou-nascutului. In cazul in care nou-nascutul a fost notat cu valori cuprinse intre 8-10, atunci viata sa se afla in afara oricarui pericol, fiind extrem de sanatos si neavand nevoie de ingrijiri medicale de specialitate. In cazul in care nou-nascutul primeste scorul Apgar mai mic, estimat cu valori cuprinse intre 5-7, atunci acesta va avea nevoie de ingrijiri medicale de specialitate, insa se va insanatosi. Orice notare mai mica de nota 5 necesita acordarea primului ajutor intrucat sanatatea si viata sa sunt puse in pericol.
Acordara scorului Apgar este o modalitate de evaluare a starii de sanatate a nou-nascutului. Imediat dupa nastere medicii vor analiza cativa parametri importanti, pe care ii vor nota cu valori cuprinse intre 0-2, insumandu-i in cele din urma in vederea obtinerii notei finale.
Bataile inimii, reflexele, respiratia, tonusul muscular si culoarea sunt cei cinci indicatori de stabilire a scorului Apgar. Asa cum aminteam, medicii vor analiza rapid si vor acorda pentru fiecare o anumita nota cuprinsa intre 0-2, urmand, ca in final, sa le insumeze.
Ori de cate ori parintii sunt anuntati ca nou-nascutul a primit la nastere nota 10 sunt de-a dreptul coplesiti de emotie, cunoscand faptul ca micutul se afla in afara oricarui pericol. Cu toate acestea, nici valorile mai mici nu trebuie sa fie ingrijoratoare, nou-nascutul putandu-se recupera destul de rapid dupa nastere. Nu este obligatoriu ca problemele de sanatate avute la nastere sa il insoteasca pe tot parcursul vietii.
Scorul Apgar a fost inventat de Virginia Apgar din dorinta de a evalua corect starea de sanatate a nou-nascutului inca din primele momente dupa venirea sa pe lume.