Oricat de mult incerci sa-l protejezi pe cel mic, este aproape imposibil ca el sa nu prinda vreo viroza, enterocolita sau chiar una din bolile copilariei. Poate nu stiai dar aproape toate imbolnavirile necesita si un regim alimentar adecvat. Iti oferim mai jos cateva principii generale in legatura cu alimentatia copilului bolnav.
Atunci cand boala nu este grava si se poate trata acasa este nevoie doar de efectuarea unor „mici modificari” in regimul normal, ca de exemplu cresterea cantitatii de lichide in starile febrile, alegeea unor alimente mai usor digerabile si fractionarea ratiei alimentare in mai multe pranzuri, pentru a fi suportata mai usor. In aceste boli, recomandarile dietetice se rezuma la aplicarea unor masuri generale. Preparatele alimentare ce pot fi utilizate sunt aceleasi ca pentru copiii sanatosi.
Exista insa si boli in care regimul alimentar face parte integranta din mijloacele de tratament, fiind uneori chiar cel mai important, de exemplu, in bolile diareice, enterocolite, hepatite. In aceste cazuri, in afara de recomandarile generale, se impun si o serie de preparate culinare speciale dietetice.
Principii generale:
1. Exceptand situatiile de urgenta, debutul unei boli sau o imprejurare exceptionala, aplicarea oricarei forme de regim alimentar se va face numai la prescriptia medicului.
2. Desi exista regimuri „pe boli”, nu trebuie neglijat faptul ca regimul se aplica copilului bolnav, deci va fi strict individualizat. Mama, care isi cunoaste cel mai bine copilul, si medicul care il trateaza, vor colabora permanent pentru aplicarea regimului.
3. Pregatirea si servirea mesei trebuie facute totdeauna in conditii cat mai aproape de situatia normala, astfel incat copilul sa nu se simta frustrat si sa fie incurajat sa colaboreze la insanatosirea lui.