Ai vazut precis prin filme cum viitoarele mamici ii anunta pe viitorii tatici ca este timpul sa mearga la spital. De obicei, „apa se rupe” in cele mai nepotrivite momente si, conform legilor lui Murphy, evenimentul are loc in public.
Ruperea membranelor
Nu intotdeauna insa scenariul travaliului se desfasoara ca in filme. Nu vei face o inundatie, este posibil doar sa simti zona inghinala ceva mai umeda atunci cand se rupe apa. Iar acest lucru nu inseamna neaparat ca vei naste in urmatoarele ore. Dar este indicat ca dupa ruperea membranelor sa mergi la spital, pentru a fi monitorizata de personalul medical, care te va ajuta pe tot parcursul travaliului si apoi, la nastere. Ar fi de folos sa utilizezi un prosop pentru a absorbi lichidul, prosop pe care sa il prezinti apoi la spital – poate oferi informatii importante din punct de vedere medical.
Dilatarea colului uterin
Pentru ca bebelusul sa poata veni pe lume, colul uterin se dilata pana la aproximativ 10 cm, pe parcursul mai multor etape.
- in etapa latenta, care poate dura 8-12 ore, colul uterin se dilatapana la 3 centimetri;
- in etapa activa (4-6 ore), dilatarea ajunge la 7 centimetri;
- ultima faza poate dura 1-3 ore, timp in care colul se dilata pana la 10 cm, facand posibila venirea bebelusului pe lume (trecerea lui efectiva prin canalul de nastere). In cazul in care bebelusul are o greutate prea mare si nasterea nu se poate efectua in conditii de siguranta pentru mama, iar bebelusul este si el supus unei suferinte, medicul va recomanda efectuarea unei operatii de cezariana.
Contractiile
Contractiile sunt indiciul cel mai sigur ca bebe este din ce in ce mai aproape de momentul aparitiei pe lume. Durerile se resimt la inceput in zona lombara, nu cu mult mai accentuate decat durerea care prevesteste ciclul. Intr-o prima faza, contractiile sunt sporadice, la intervale de aproximativ o ora, si dureaza relativ putin. Cand intr-un interval de 10 minute ai 3 contractii de cate un minut si durerea este din ce in ce mai intensa, atunci chiar nu mai amana momentul si mergi la spital! La prima nastere, travaliul activ dureaza, in medie, intre 6-8 ore. La urmatoarele nasteri, de obicei, travaliul dureaza semnificativ mai putin, iar bebe isi face aparitia la 2-3 ore dupa debutul contractiilor (regulate).