Bolile cardiovasculare afectează inima și vasele de sânge, iar conform Organizației Mondiale a Sănătății, acestea reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial. Recunoașterea simptomelor de alarmă și evaluarea medicală timpurie sunt aspecte esențiale în vederea reducerii morbidității și mortalității legate de bolile cardiovasculare [1]. Citește în continuare și află care sunt semnele și simptomele care ar trebui să te ducă în cabinetul medicului cardiolog și ce metode de diagnostic are acesta la îndemână.
Durerea în piept
Durerea în piept este unul dintre cele mai comune semnale de alarmă și poate fi resimțită diferit de la pacient la pacient. Uneori, este descrisă ca o senzație de apăsare sau presiune, alteori, este asemănată cu o arsură sau cu o înțepătură. Durerea în piept poate apărea atunci când se blochează un vas de sânge care hrănește inima, cu instalarea ulterioară a infarctului miocardic. În cazul în care suferința este severă sau durează mai mult de câteva minute, este necesar să apelezi serviciul de urgență unde vei fi trecut printr-o serie de teste care să confirme sau să excludă diagnosticul de infarct miocardic. Printre testele diagnostice folosite în cazul suspiciunii de infarct miocardic se numără: electrocardiograma, ecocardiografia sau chiar procedura de angiografie coronariană ARES.
Bătăile neregulate ale inimii
Este normal ca inima să înceapă să bată mai repede sau să simți că a ratat o bătaie atunci când treci printr-o emoție puternică sau printr-o situație foarte stresantă. Cu toate acestea, dacă ritmul inimii este constant mai rapid decât în mod normal și ai senzația că inima „o ia la goană” sau observi că nu bate tot timpul cu aceeași regularitate, este important să te adresezi medicului cardiolog. Aceste schimbări ale ritmicității inimii pot fi simptome ale unei aritmii (de exemplu fibrilația atrială) ce poate fi diagnosticată cu ajutorul electrocardiogramei și care, rămasă netratată, îți poate pune viața în pericol.
Tusea persistentă
De cele mai multe ori, tusea este un simptom al bolilor pulmonare, însă există și situații în care poate apărea ca urmare a unei afecțiuni cardiace. Dacă te confrunți cu o tuse care nu mai trece, acesta ar putea fi un semn de insuficiență cardiacă, afecțiune în care inima nu reușește să pompeze eficient sânge pentru a face față nevoilor organismului. Capacitatea inimii de a se contracta și de a pompa sângele în întreg organismul poate fi evaluată de către medicul cardiolog prin efectuarea unei ecografii cardiace [2,3].
În concluzie, afecțiunile cardiace nu provoacă întotdeauna simptome deranjante, însă există numeroase situații în care corpul tău te poate alarma cu privire la anumite schimbări care ar trebui investigate cât mai rapid de un medic cardiolog. Dacă te confrunți cu simptome neplăcute legate de funcționarea inimii, apelează acum la un medic cardiolog pentru a te asigura că inima ta este sănătoasă!
Surse informative
“Cardiovascular Diseases.” World Health Organization, www.who.int/health-topics/cardiovascular-diseases#tab=tab_1.
MacMillan, Amanda. “11 Possible Heart Symptoms You Shouldn’t Ignore.” WebMD, 15 Mar. 2021, www.webmd.com/heart-disease/features/never-ignore-symptoms.
“Heart Disease.” Mayo Clinic, 9 Feb. 2021, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-disease/diagnosis-treatment/drc-20353124.