Uneori, jobul de parinte se dovedeste prea solicitant. Iar cand facem ore suplimentare, iar nervii si oboseala se acumuleaza, riscam sa aruncam cuvinte grele, pe care noi le vom uita, dar care vor ramane mereu intiparite in mintea si sufletul copilului. Uite 4 lucruri pe care NU ar trebui sa le spui vreodata copilului tau!
Lasa-ma in pace!
Cu versiunea aparent mai putin nociva „Mami are treaba!”. Chiar daca esti obosita sau tracasata, chiar daca ti-ai dori uneori sa ai o clona care sa te ajute la treburile casei, incearca sa nu spui aceste propozitii copilului tau. Cat de mult timp poate sa iti ia sa raspunzi la ceva ce doreste, sa-l asculti putin? Pentru o economie de timp de cateva minute risti sa indepartezi copilul. El se va simti neimportant pentru tine si pe masura ce va creste (si va fi respins asa de cateva ori) va invata sa nu mai vina sa iti spuna lucruri, pentru ca oricum nu ai timp pentru el sau nu consideri important ce are el pe suflet.
Esti atat de…
Indiferent care este continuarea – rau, timid sau, dimpotriva, talentat, destept, etc, propozitiile care incep cu „esti atat de„… lipesc o eticheta de copilul tau. Chiar si etichetele pozitive sunt, de fapt, apasatoare pe termen lung si pun o mare presiune asupra copilulului. In plus, o astfel de formulare mai presupune si o comparatie nerostita pe care tu, mama, o faci cu alti copii, care nu sunt atat de… ca al tau.
Nu mai plange
Cu variatiunile „Nu fi trist„, „Doar bebelusii plang„, „n-ai de ce sa te temi” etc. Cand un copil plange o face pentru ca acesta este modul lui de a se exprima. El nu stie inca sa isi exteriorizeze si exprime altfel, prin cuvinte, supararile, frustrarile, sentimentele care il apasa, senzatiile care il deranjeaza. Iar atunci cand se simte speriat, suparat, frustrat, un copil are nevoie sa ii fie oglindite aceste stari. Cand ii spui „Nu plange„, are de luptat si cu senzatia ca ce simte el este in neregula, ca face ceva gresit. Ajuta-l sa-si exprima emotiile si lasa-l sa vada ca tu esti acolo pentru el, fara sa-l judeci, si gata sa il sprijini oricand are nevoie, ca se poate baza pe tine intotdeauna. Pana la urma, acesta este rolul nostru, al parintilor.
Sa vezi ce o sa se supere tati/mami
O tripla greseala intr-o singura propozitie. Pe de o parte, il transformi pe celalalt parinte intr-un soi de bau-bau, un rol ingrat. Pe de alta parte, amenintandu-l ca-l spui lui tati (sau mami, dupa caz), renunti practic la puterea ta de parinte si ii induci copilului sentimentul ca oricum nu are de ce sa te asculte, de vreme ce autoritatea suprema este tati/mami. Nu in ultimul rand, la varste mici disciplina functioneaza pe loc – daca va fi penalizat peste cateva ore pentru ceva ce a facut de dimineata, copilul va fi complet bulversat si se va simti nedreptatit. Un comportament necorespunzator trebuie sanctionat atunci si nu peste 2 ore sau 2 zile. Evita deci sa-l mai ameninti in acest mod!