Mulți pediatri cred că cei mici încep să dezvolte primele alergii în jurul vârstei de trei ani, când părinții observă primele simptome. Poate copilul tău are ochii iritați sau pielea roșie după câteva ore de joacă în parc sau poate îl auzi strănuntând imediat după ce a mângâiat un câine sau o pisică. Astfel de simptome indică, uneori, apariția alergiilor sezoniere. Cele mai frecvente astfel de alergii sunt cele la praf, polen, blană de animale, înțepături de insecte, la unele medicamente sau alimente.
Orice copil poate face o alergie. Aceasta apare atunci când sistemul imunitar al micuțului are o reacție exagerată față de un factor extern și poate fi o problemă supărătoare atât pentru micuți, cât și pentru părinții lor. În funcție de gravitatea alergiilor, pediatrul poate prescrie un tratament medicamentos. Însă atunci când alergia nu este atât de severă încât să îl pună în pericol pe micuțul tău, remediile naturale pot ameliora simptomele și îi pot alina disconfortul.
Purificarea aerului din camera copilului
Un copil alergic la praf sau la anumite substanțe nu va fi ferit nici măcar în camera lui, indiferent cât de mult îți dai silința să menții o curățenie-lună. Particulele fine de praf, alergenii sau particulele de substanțe chimice emanate de jucării, mobilier sau covoare pot declanșa alergia și îl pot face pe cel mic să se întoarcă de pe o parte pe alta în pat, să nu poată dormi pe timpul nopții și să își simtă mucoasa nazală, ochii sau pielea iritate.
În acest caz, cea mai bună soluție este să purifici aerul din încăpere, astfel încât să scapi de toți agenții externi care îi declanșează alergia. Ai nevoie doar de un astfel de aparat eficient și inovator, cu senzori care evaluează calitatea aerului și pornesc automat aparatul atunci când este nevoie. Pentru că este silențios, poate fi folosit și pe timpul nopții, astfel încât copilul tău să se odihnească nestingherit, într-o atmosferă curată și lipsită de alergeni sau praf.
Calmarea pielii cu ajutorul plantelor
Dermatita, înroșirea pielii din cauza unei alergii, este una dintre cele mai comune afecțiuni care apar la cei mici. Ea se poate vindeca, în timp, însă atunci când apare, provoacă mâncărimi și iritații. În cazurile grave, pediatrul îți poate da o cremă sau o loțiune antihistaminică, având un efect de calmare asupra pielii. Însă atunci când dermatita nu este foarte severă, poți încerca un remediu natural. Tot ce ai de făcut este să speli zona afectată cu apă călduță și un săpun cu pH neutru, apoi să aplici un gel pe bază de aloe vera sau o cremă cu extract de gălbenele.
Ai grijă însă să testezi cele două creme pe o porțiune mică de piele înainte, pentru a te asigura că micuțul tău nu are o alergie și la unul dintre aceste două ingrediente active. La final, acoperă zona tratată cu o batistă umedă și rece, pentru a reduce inflamația. De asemenea, poți calma iritațiile și cu puțin bicarbonat de sodiu sau fulgi de ovăz puși în apa de baie a micuțului tău, acestea având efect antiinflamator.
Tratarea congestiei nazale cu inhalator
Congestia nazală este una dintre cele mai frecvente simptome ale alergiei la polen sau la blana animalelor de companie. Congestia nazală este o problemă supărătoare, pe care nu este recomandat să încerci să o tratezi cu ajutorul picăturilor nazale, întrucât acestea pot afecta mucoasa nazală sau pot da dependență. În schimb, unele remedii naturale, precum băile de abur cu un inhalator mentolat, pe bază de plante, pot reduce congestia nazală, deblocând nările și ușurând respirația. În cazul copiilor mai mari, poți încerca și lavajul nazal, cu o soluție pe bază de apă și sare de mare. Discută înainte însă cu pediatrul, pentru a vedea dacă nu este vorba despre o problemă mai serioasă, care să necesite administrarea unui tratament medicamentos.
Problemele cu burtica, ameliorate cu o dietă bogată în fibre
Alergiile nu se manifestă întotdeauna prin simptome vizibile cu ochiul liber. Există și cazuri în care acestea pot provoca probleme digestive, așa cum sunt, de exemplu, alergiile la gluten sau la produsele lactate. Pentru a ameliora durerile stomacale, indigestia sau diareea, încurajează-l pe cel mic să aibă o alimentație bogată în fibre și să consume suficiente lichide pe parcursul zilei. Bananele, orezul, pâinea prăjită sau sosul de mere pot avea un efect benefic în ameliorarea problemelor de digestie. În cazul în care copilul tău este diagnosticat cu o alergie la gluten, la lactate sau la anumite produse, ai grijă să citești cu atenție etichetele produselor alimentare pe care le cumperi și să îi adaptezi dieta astfel încât alergenii să nu se regăsească în meniul său, nici măcar într-o cantitate mică.
Sursă foto: Shutterstock/Copyright:anna.danilkova