Chiar daca cel mic nu stie inca sa citeasca, este o idee buna ca parintii sa-i citeasca in fiecare seara o poveste. In felul acesta il vor ajuta sa inteleaga diferenta dintre bine si rau si, in acelasi timp, ii vor rezolva poblemele de comunicare.
1. Ii stimuleaza imaginatia
Valoarea unei povesti se bazeaza pe puterea sa de a prezenta intr-un mod fantastic si in acelasi timp credibil, intamplarile, intr-un limbaj accesibil, in care se impletesc rationalul cu irationalul. Astfel o lume infinita se deschide in fata lui, un univers de noi intamplari, dar si sentimente pe care micutul le are fata de aceasta lume a povestilor.
2. Il invata diferenta dintre bine si rau.
Lupta printului cu zmeul il pregateste pe copil sa faca fata situatiilor viitoare, cand nu va mai avea parte de protectia parintilor. De asemenea, este o lectie de morala. In finalul povestii raul pierde intotdeauna, iar in mintea copilului, binele si tot ce este corect se asociaza cu succesul si cu dreptatea.
3. Ii transmit un mesaj de cooperare.
In cele mai multe povesti exista un personaj care colaboreaza cu eroul sau eroina. Protagonistii nu-si pot atinge singuri telul, fara sfatul cuiva, oricat de destepti, bogati sau puternici ar fi. Prin intermediul povestilor copiii invata de mici cat de important este sa lucrezi in echipa si sa accepti ajutorul celorlalti.
4. Povestile dau speranta.
Vorbeste cu copilul tau despre problemele cu care se confrunta. Spune-i ca atunci cand le depaseste devine invingator. Poate sa mute muntii sau sa treaca printr-o padure intunecata pentru a se intrece cu tot felul de monstrii.