Pentru unele mamici, alaptarea este cel mai minunat moment și totul decurge firesc inca din primul moment, in timp ce pentru altele, ora de masa a bebelusului devine un motiv de stres. Mamicile cred ca nu au lapte, sau ca laptele lor nu este suficient de hranitor sau ca bebelusul il respinge pentru ca nu e bun la gust. Uite care sunt cele mai frecvente probleme ale tinerelor mame si cum poti sa le rezolvi.
NU AM LAPTE
Ce poti face
Secretia lactata functioneaza oarecum pe principiul principiul cerere si oferta: tocmai de aceea bebelusul trebuie pus la san inca din primele ore de la nastere si alaptatul la cerere este incurajat. Daca mama este relaxata, odihnita si de hraneste si hidrateaza corespunzator, secretia lactata nu va intarzia sa apara. Spala sanii cu apa calduta inainte de ora de masa (asta stimuleaza circulatia si secretia lactata) si ofera-i bebelusului sa suga din amandoi sanii, pentru ca glandele galactofore sa lucreze din plin. In cazul in care laptele se incapataneaza sa apara, nu dispera – exista si ceaiuri care stimuleaza lactatia. Cere ajutorul moaselor si personalului din spital care sa te invete cum sa treci peste perioada de inceput si ce poti face pentru ca alaptarea sa fie o experienta placuta si pentru tine, dar si pentru bebe.
MAMELOANE FISURATE/RAGADE
Fisurile mameloanelor, iritatiile si roseata apar din cauza unei proaste pozitionari la san a sugarului, in urma utilizarii incorecte a pompei de san sau din cauza unei infectii cu candidoza.
Ce poti face – ai grija sa pozitionezi corect bebelusul la san, asigurandu-te ca a prins si areola, nu numai sfarcul, expune cat mai des sanii la aer, unge mameloanele cu lapte dupa supt (laptele matern are efect cicatrizant si antibacterian). Ai grija sa porti sutiene din bumbac, nu din material sintetic, acestea din urma agravand orice iritatie la nivelul pielii.
CANALE GALACTOFORE INFUNDATE
Stii ca ai canalele galactofore infundate daca sanii prezinta umflaturi dureroase, iar pielea iti este inrosita si ai pusee de febra. Canalele galactofore se infunda din cauza proastei pozitionari la san si a faptului ca mama nu goleste sanii intre alaptari.
Ce poti face – Daca ai canalele galactofore infundate, de aici nu mai e decat un pas pana la mastita. Trebuie sa tratezi imediat problema – pune comprese reci pe sani intre alaptare, iar inainte de alaptare pune comprese cu apa calduta si maseaza putin sanul, astfel incat sa eliberezi putin canalul si laptele sa se poata scurge. Mulge-te intre mesele copilului, daca sanii secreta mai multa lapte, sau daca ai fost nevoita sa sari peste o masa, iar secretia lactata s-a declansat.
MASTITA
Cele mai multe dintre mamici sunt expuse riscului de mastita in primele 2 luni dupa nastere, din cauza faptului ca nu golesc complet sanii, ceea ce favorizeaza angorjarea si blocarea canalelor galactofore, sau pozitioneaza bebelusul incorect la san, ceea ce provoaca si iritatii si crapaturi ale mameloanelor, in care se insereaza bacteriile ce se inmultesc rapid.
Ce poti face
Mastita necesita tratament cu antibiotice, prescrise de medic astfel incat sa nu afecteze alaptarea. Daca durerile nu sunt foarte mari, alaptatul nu trebuie intrerupt. Este foarte important ca sanii sa fie goliti dupa fiecare masa a bebelusului. Intre mese, pe sani trebuie sa aplici comprese reci, pentru a atenuainflamatia.