Cum sa ingrijesti bontul ombilical, cum sa-l imbraci pe bebe, cum sa-i tai unghiutele si cum sa-l feresti de iritatiile de scutec? – specialistii iti raspund la aceste intrebari.
Cum ingrijesti bontul ombilical
Medicii recomanda ca zona ombilicala sa fie menţinuta uscata, pentru a grabi caderea bontului şi vindecarea ombilicului. Unii medici pediatri recomanda ca buricul sa fie lasat liber, altii ii sfatuiesc pe parinti sa infasoare ombilicul in comprese sterile, imbibate in alcool alb de 70 de grade, care dezinfecteaza şi deshidrateaza si care ar trebui schimbate de 2-3 ori pe zi. Atunci cand schimbi scutecul celui mic, ai grija ca banda sa nu agate bontul ombilical si sa provoace mici sangerari. In primele zile de viata, pana la caderea bontului ombilical, nu este recomandat ca bebelusului sa i se faca baie completa, in cadita. Imersia in apa se amana pana zona ombilicala este complet vindecata.
Cum previi iritatiile de scutec
Uneori, chiar si daca respecti toate regulile de igiena, este posibil ca cel mic sa fie suparat de o iritatie de scutec. Schimbarea rara a scutecelor, diversificarea alimentatiei, episoadele diareice, administrarea medicamentelor (care schimba pH-ul si confera aciditate urinei sau scaunului) sunt principalii vinovati pentru iritatia de scutec. Schimba des scutecul, curata zona inghinala dupa fiecare scaun, cu apa calda, evitand pentru o perioada servetele speciale, care contin substante chimice iritante. Atunci cand il speli pe cel mic, sterge pielea in zona inghinala prin tamponare, nu prin frecare. Foloseste dupa fiecare baie o crema speciala, hidrantanta, hipoalergenica. Evita sa folosesti uleiul, blocheaza porii si accentueaza iritatia.
Cum imbraci bebelusul
Bebelusul nu are capacitatea de a-si regla temperatura corpului la fel de bine ca un adult. Supraincalzirea poate provoca iritatii ale pielii, care dau celui mic starea de disconfort si care se pot suprainfecta. Imbraca asadar bebelusul in straturi, astfel incat sa poti scoate sau pune rapid un obiect vestimentar. Alege materiale naturale si hainute fara capse si fermoare sau snururi (pentru a evita pericolul de sugrumare accidentala).
Cum sa tai corect unghiile
Cel mai bine este sa tai unghiile atunci cand bebe doarme. Indeparteaza usor buricul degetului de unghie, pentru a evita sa prinzi pielea si taie unghiuta, urmand conturul degetului. Pentru unghiile de la picioare, iti va fi mai usor sa tai intai drept unghia, retusand apoi colturile cu ajutorul unei pile fine (de preferat, nu una metalica). Tine degetul paralel cu solul si varful forfecutei in jos, pentru a evita riscul de accident in cazul in care cel mic face o miscare brusca.