Pe langa jobul de la serviciu, pe cele mai multe mamici le asteapta acasa inca un job, care presupune gatit, spalarea vaselor, curatenie sau orice fel de activitate din gospodarie. Totusi atunci cand pe langa aceste treburi gospodaresti apar si copiii, situatia se poate complica. Chiar daca ai bratul plin de rufe sau faci oricare alta treaba cei mici iti vor cere sa le gasesti pantoful lipsa al papusii sau sa faci un puzzle cu ei. Pentru multe mamici acest lucru a devenit o sursa de frustrare pentru ca simt ca nu mai au timp sa isi termine treaba, ca sa nu mai vorbim de timpul alocat lor. Text: Ioana Pelin
Disciplina micutilor sau „cei 7 ani de acasa”, cum spune o vorba din popor, este extrem de importanta daca vrei sa iti pastrezi calmul si sa reusesti sa bifezi toate activitatile pe care vrei sa le faci singura sau impreuna cu micutii tai.
Orice mamica sau tatic incearca sa impuna o multime de reguli: „Nu manca biscuiti in pat” sau interzic natura umană „Nu te certa cu sora ta”. Aceste reguli nu sunt benefice, dar nici rele. Ocazional poti incerca cateva reguli care au avut un efect pozitiv asupra sutelor de copii. Aceste reguli trebuie sa aiba o logica interna, clara. In continuare iti propunem cateva reguli pe care le poti aplica si te lasam sa gasesti si tu cateva reguli personale pe care sa le aplici.
Regula 1: Nu poti sa stai in camera in care lucrez, decat daca lucrezi si tu
Cei mici isi doresc atentie din partea parintilor, astfel nu este de condamnat faptul ca doresc sa fie langa tine tot timpul. Cand o sa creasca mai mari o sa iti lipseasca aceste momente. Astfel poti sa ajungi la o regula care sa nu ii tina departe de tine, dar care sa iti permita sa lucrezi sau sa faci orice alta activitate.
Daca te afli in bucatarie si vrei sa faci ceva de mancare il poti pune pe micut la treaba! Poate sa fie un ajutor de bucatar si se poate implica in proces. Majoritatea copiilor raspund pozitiv la o astfel de initiativa chiar daca unii isi mai pierd din entuziasm pe parcurs. Important este sa il faci sa se simta util si sa nu il certi la fiecare greseala. Trebuie sa intelegi ca este un copil si nu te poate ajuta la fel de bine ca un adult.
Regula 2: Nu lucrez dupa ora 20:00
Scopul acestei reguli nu este neaparat minimalizarea orelor tale de lucru in casa pentru ca, dupa cum stim, munca unei sotii si mame nu se incheie niciodata. Totusi aceasta regula are rolul de a stabili orele de culcare regulate, dar si pentru a-ti oferi tie putin de timp liber. Inainte de ora 20 le poti citi celor mici povestile de culcare, iar cu timpul cei mici se vor obisnui sa mearga in pat chiar imediat dupa cina.
De ce functioneaza: tu nu spui nimanui ce sa faca. Regula este pentru tine, asa ca este doar vina ta daca nu este aplicata.
Regula 3: Ai ceea ce ai si nu te tocmesti.
Care covrig are mai mult susan sau care primeste lapte in ceasca rosie sunt doar doua exemple de tocmeala, pe care copiii incearca sa le aplice. Indiferent de doleantele micutilor acestia trebuie sa stie sa pretuiasca ceea ce au. Atat timp cat primeste ceva micutul tau trebuie sa invete sa pretuiasca acel lucru. In cazul in care vrea cana rosie, dar tu i-ai pus laptele in cana alba, trebuie sa iti menti pozitia si sa nu il lasi sa te convinga.
Regula 4: Nu ne certam asupra banilor
Cei mici vor incerca intodeauna sa pledeze pentru diverse jucarii, dulciuri sau alte articole pe care si le doresc. Banii nu au o valoare pentru ei asa ca le este extrem de usor sa iti ceara sa platesti cateva sute de lei pe o bicicleta pentru copii, fara sa li se para mare lucru.
Pentru a evita astfel de situatii trebuie sa fii ferma si, de fiecare data cand iti va cere sa ii cumperi diverse lucruri, sa ii spui clar ca nu va veti certa din cauza banilor. Repetat de fiecare data, copilul va incepe sa inteleaga ca nu e loc de negociere.
Atentie totusi cand este vorba de banii micutului! In acel moment nici tu nu il poti constrange sa achizitioneze ceea ce crezi tu ca ii trebuie. Chiar daca face o alegere gresita isi va da seama, iar data viitoare te va asculta.