Nu e o noutate pentru nimeni: copiii mici baga in gurita cam tot ce prind in raza vizuala, isi baga obiecte prin urechi si nas si sunt un magnet pentru o multime de pericole. Uite cateva situatii frecvent intalnite in primii 2 ani si cum sa reactionezi in caz de urgenta.
Copilul inghite obiecte
Lasand la o parte chestiuni legate de igiena (tu te amagesti oricum ca cel mic face anticorpi), obiectele pe care le poate inghiti accidental un copil pot fi toxice, ii pot bloca cu totul caile respiratorii, sau pot produce daune interne.
Ce sa faci
Daca obiectul inghitit nu este magnetic sau ascutit sau acid (baterii), iar cel mic nu are vreo reactie imediata – nu saliveaza excesiv, nu vomita, nu plange (poate avea dureri abdominale) poti lasa obiectul sa iasa pe cale naturala. Daca observi ca respira greoi sau se albastreste in zona gurii, mergi imediat la spital – acestea sunt semne de obstructie a cailor respiratorii si constituie o urgenta medicala!
Ai, deci, mare grija la traseul bebelusului – nu-i lasa la indemana obiecte cu piese mici, detasabile. Fa curatenie in fiecare zi/seara, pentru a recupera obiecte cazute dupa canapea sau in drumul bebelusului si care se pot dovedi tentante pentru el. Cumpara-i jucarii adecvate varstei lui, care sa nu contina piese detasabile, par, hainute care se pot destrama etc.
Isi baga obiecte in nas
Un obiect blocat in nas obstructioneaza caile respiratorii si bocheaza traseul secretiilor nazale, favorizand astfel acumularea de bacterii. Riscul de infectie este cu atat mai crescut cu cat obiectul este intepenit mai mult timp in nas.
Ce sa faci
Foloseste o seringa (fara ac) sau o pompita, pe care o poti manevra astfel incat sa creezi vid si prin suctiune sa scoti obiectul afara. Cel mai sigur ar fi insa daca te-ai duce direct la camera de garda a unui spital pentru copii. Nu incerca sa scoti cu degetul obiectul, caci risti sa il infunzi si mai tare si sa il impingi inspre gat/esofag.
Isi baga obiecte in urechi
Indiferent daca este ascutit sau nu, un obiect strain inserat in ureche poate perfora timpanul si poate favoriza acumularea de bacterii, care declanseaza infectii/otite. Daca sesizezi ca isi duce mana des la ureche, ca se freaca la ureche, ca este mai agitat decat de obicei, este posibil sa aiba un obiect blocat in ureche. Poate fi orice, de la o piesa de jucarie, la resturi de mancare… Cel mai bine este sa mergi cu copilul la medic, pentru ca orice incercare de a recupera un obiect inserat in ureche accidental se poate solda cu perforarea timpanului.
Inghite substante periculoase
Cei mai multi dintre parinti cred ca trebuie sa induci varsaturi in cazul in care cel mic a inghitit o substanta. Dar acest lucru este extrem de periculos daca substantele inghitite sunt acide, sulfuroase sau pe baza de petrol/gaz.
Daca este indusa voma, atunci aceste substante intra din nou in contact cu esofagul si pot afecta si plamanii. Laptele de vaca sau laptele de magneziu sunt cele mai bune remedii in caz de inghitire accidentala de substante, pana ajungeti de urgenta la spital. Inducerea varsaturilor se face doar cand cel mic a inghitit medicamente sau plante. Exista cateva remedii care induc varsaturi, dar cum nu stii care va fi reactia copilului la ele, cel mai simplu este sa provoci mecanic varsaturile, fie introducand un deget in gura copilului, fie o lingurita, care sa atinga omuletul si sa produca spasmul care va declansa varsatura.