Cand un copil de un an plange isteric ca vrea sa se joace cu telefonul tau mobil, cedezi, pentru ca iti inchipui ca este prea mic pentru a-i explica limitele. Totusi inca de la aceasta varsta frageda poti sa-l inveti ce este disciplina si sa-i insufli un bun comportament. Nu trebuie decat sa folosesti cateva tactici adecvate varstei.
Distrage-i atentia
Incearca sa te abtii sa tipi la copil atunci cand face vreo nazbatie, pentru ca tonul tau ridicat, fie il va supara, fie il va face si mai curios in legatura cu obiectul interzis. In schimb, cu mult calm si foarte rapid, fa-l interesat de o alta activitate. De exemplu, daca s-a catarat pe masuta de cafea, incearca sa-i distragi atentia cu un alt obiect, jucati-va impreuna sau arata-i pozele dintr-o carte de povesti. Redirectionandu-i atentia nu numai ca pui capat unui comportament nedorit, dar, in timp, copilul va invata ce are voie sa faca si ce nu.
Fii consecventa
S-ar putea sa crezi ca nu este niciun rau daca ii dai celui mic un biscuite inainte de masa, doar de data asta. Da, dar clacand in fata cererilor copilului tau il incurajezi ca data viitoare sa faca la fel. Trebuie sa stabiliesti limite si sa le respecti de fiecare data. Este important ca si partenerul tau sa respecte regulile familiei pentru a nu-l buimaci pe cel mic.
Adreseaza-te pozitiv
Daca-i spui copilului „Nu!” tot timpul, s-ar putea sa nu te mai bage in seama sau, si mai rau, sa inceapa el insusi sa spuna „Nu!” atunci cand ii spui sa faca ceva. Pastreaza-l pe „Nu!” doar pentru situatiile care tin de siguranta copilului. De exemplu, daca se apropie de usa fierbinte a cuptorului, ar trebui sa spui repede „Nu!” pe un ton aspru. Dar cand comportamentul lui nu este periculos, adreseaza-te pozitiv. In loc sa spui „Nu! Nu-ti scoate pantofii in masina”, incearca: „Lasa-i pana ajungem acasa, si apoi poti sa alergi fara ei.”
Lauda comportamentul bun
Copii mici se exprima mai mult prin gesturi decat prin cuvinte, si aceasta este o modalitate sigura de a-ti atrage atentia. De aceea trebuie sa-i arati intotdeauna copilului ca esti multumit de el atunci cand face un lucru bun sau isi aminteste una din regulile tale (cum ar fi punerea jucariilor la locul lor). In felul acesta il vei invata ca daca are un comportament adecvat, va primi de asemenea atentia ta, dupa care ravneste atat.
sursa foto: todaysparent.com