Un ABC(D) al vitaminelor importante pentru juniorul tau – uite de ce are cel mic nevoie de aceste vitamine in meniu.
Vitamina A
- Vitamina A este esentiala pentru sanatatea pielii si ochilor, dar si pentru functionarea la capactitate maxima a sistemului imunitar. Ficatul, pestele gras, dar si morcovii, vegetalele cu frunze verzi si fructele si legumele galben-portocalii reprezinta o buna sursa de vitamina A. Fructele si legumele sunt bogate in carotenoide, folosite de corp in sintetizarea vitaminei A. Vitamina A este importanta inca din timpul sarcinii, pentru buna dezvoltare a fatului, dar depasirea dozei zilnice recomandate poate avea efecte negative asupra bebelusului, putand duce chiar la nastere prematura sau avort spontan.
Vitamina B
Complexul de vitamine B este esential pentru cresterea si dezvoltarea armonioasa a copilului.
Vitamina B12
Ajuta la producerea globulelor rosii si la functionarea sistemului nervos.
Vitamina B1 (tiamina)
Ajuta regleaza impulsurile nervoase.
Vitamina B2 (riboflavina)
Ajuta la crestere, la arderea grasimilor si a carbohidratilor.
Se gaseste in: morcovi, prune, sfecla si gulii, ciuperci, broccoli, legume, varza de Bruxelles, mere, lamai, grapefruit, nuca de cocos, drojdie de bere, lapte si produse lactate, galbenus de ou.
Cel mai important insa in grupul vitaminelor de grupa B este acidul folic, care este esential pentru dezvoltarea bebelusului inca din viata intrauterina. De altfel viitoarelor mamici li se recomanda administrarea de suplimente cu acid folic cu 4 luni inainte de conceptie. Acidul folic ajuta la buna dezvoltare a fatului si previne anomaliile sistemului nervos si ale coloanei vertebrale.
Se gaseste in: legumele radacinoase, cereale, drojdie de bere, somon, ton, lapte.
Vitamina C
- Este este cel mai cunoscut antioxidant: sustine sistemul imunitar, ajuta la formarea globulelor rosii din sange, la crearea sau repararea celulelor, oaselor si tesuturilor. Intareste vasele de sange si mentine gingiile sanatoase. Vitamina C este importanta si pentru ca ajuta corpul sa absoarba mai usor fierul din alimente. In plus, ea este necesara pentru a forma colagenul, proteina care intra în compozitia pielii, tesuturilor, tendoanelor, ligamentelor si vaselor de sange. Vitamina C se gaseste in ardegii grasi rosii si galbeni, in fructele de padure, mango, portocale, kiwi.
Vitamina D
- In lipsa vitaminei D, calciul nu se absoarbe bine in organism, iar sistemul osos nu se dezvolta corespunzator. Vitamina D se sintetizeaza in mod natural sub actiunea razelor soarelui, dar in ultimii ani, din cauza riscurilor asociate cu expunerea la soare si in urma folosirii cremelor de protectie solara, deficientele de vitamina D sunt la ordinea zilei in randul copiilor. Mai in gluma, mai in serios, medicii spun ca cei mici ar trebui sa ia suplimente de vitamina D pana la varsta casatoriei. In mod natural, vitamina D se gaseste in putine alimente (peste, ficat, oua), si in cantitati insuficiente fata de doza zilnica recomandata.
sursa foto: www.bergamopost.it