[imagebrowser id=1500]O sa fii surprins, dar telina face parte din categoria plantelor medicinale, inscriindu-se totodata in lista mirodeniilor, cel putin asa ne asigura prietenii nostri de la www.gatesterapid.ro, care ne-au pregatit un material despre proprietatile telinei.
Telina a fost consumata cu drag si de catre greci, care aveau un mare respect fata de aceasta planta. Versiunea de telina mare, cu miez suculent, cu frunze mari a aparut abia in secolul al XVIII-lea. In bucatariile europene s-a facut cunoscuta abia in secolul al XIX-lea, dupa ce a trecut prin cateva procese de crestere in Germania. In Statele Unite ale Americii, telina este utilizata sub forma de crema pe paine si in sosuri pentru a creste pofta de mancare.
Pe langa proprietatile sale diuretice excelente, confera gust mancarurilor. Alaturi de patrunjel este una dintre cele mai populare plante medicinale, cu efecte diuretice puternice.
Tulpina este o sursa excelenta de vitamine B1, B2 B6 si C si bogata in sodiu, calciu, fosfor, fier, potasiu, magneziu si o multime de aminoacizi esentiali. Frunzele de telina contin uleiuri esentiale, cu continut ridicat de vitamina A.
Telina stimuleaza functionarea rinichilor, dar se foloseste si in caz de indigestie si pierderea poftei de mancare. De asemenea intareste sitemul imunitar prin ingredientele vegetale. Efecte terapeutice excelente sunt obtinute daca telina este folosita in stare cruda.
Iata doar 5 motive ca sa consumam mai multa telina:
1. are un continut ridicat in nutrienti si fibre, dar sarac in calorii,
2. are fitochimicale, care protejeaza importiva cancerului,
3. poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale si a colesterolului,
4. este benefic pentru persoanele cu dureri de artrita, guta,
5. ajuta la refacerea electrolitilor.
In timp ce multe alimente isi pierd din nutrienti in timpul gatitului, cei mai multi compusi din telina rezista foarte bine in timpul gatitului.
Cum sa consumam telina?
· cruda in salate,
· un ingredient excelent in diverse combinatii de condimente pentru supe, sosuri,
· se potriveste foarte bine in pateuri din carne si oua,
· rol important in diete,
· supa crema de telina – usor si rapid de preparat,
· din frunze tocate se face ceai,
· suc de telina cu mere sau morcovi,
· din tuberculii mari se pregatesc teline prajite,
· piept de curcan cu telina fiarta,
· piure de telina,
· se acopera cu branza de vaci pentru o gustare,
· salata de fenicul si telina,
· se potriveste excelent cu: migdale, sos bechamel, unt, smantana, marar, curry, lamaie, nucsoara, unt de arahide, nuci,
· telina fiarta, apoi tocata cu aparatul manual SwizzzProzzz, impreuna cu ridichi si ceapa si se serveste cu nuci si branza
Soiurile de telina verde si galbena sunt disponibile pe tot parcursul anului, fiind numeroase mai ales in timpul verii. Telina alba, care este rezistenta la inghet, este disponibila doar in timpul iernii.
· Putem pastra telina in frigider intr-un recipient etans sau invelita intr-o punga de plastic.
· Sa nu lasam o lasati foarte mult timp la temperatura camerei, deoarece tinde sa se ofileasca repede. Daca ai uitat-o in bucatarie si s-a ofilit, poti sa presari putina sare si sa o pui in frigider pentru cateva ore pentru a recastiga starea crocanta.
Sursa poze: http://justglowingwithhealth.com/basil-pineapple-celery-juice/
http://www.sheckys.com/2013/05/11/party-like-jay-gatsby-for-50/cheese-stuffed-celery-sticks_large/
http://healthcrafter.net/5-ugly-foods-miracle-benefits/2940
http://foodgoesinmouth.com/2011/07/pork-stomach-celery/
http://about-chinesefood.com/cookbook/agaric-sauteed-with-celery-2237/