Paradoxal, desi sunt mai mici decat adultii, copiii au nevoie de mai multe substante nutritive, care sa le sustina cresterea accelerata. Uite de ce nutrienti are nevoie copilul tau si care sunt alimentele care-i acopera cel mai bine aceste nevoi nutritionale.
Proteine
Proteinele sunt efectiv caramizile cu ajutorul carora se construiesc celulele, organele si muschii. Bebelusii si juniorii au nevoie de mai multe proteine decat adultii, pentru ca ritmul lor de crestere este accelerat.
De la 7 la 12 luni, bebelusii au nevoie de 11 grame de proteine/zi, intre 1 si 3 ani, juniorii trebuie sa consume 13 grame de proteine/zi, iar de la 4 la 8 ani, copilul trebuie sa aiba in meniul zilnic macar 19 grame de proteine.
Surse de proteine – soia, galbenusurile de ou, carnea, fasolea si leguminoasele, branza, lactatele si cerealele.
Calciu
Indispensabil pentru cresterea oaselor si a dintilor, dar si pentru functionarea muschilor, calciul este una dintre substantele esentiale pentru sanatatea bebelusului si copilului. Laptele matern, produsele lactate, legumele de culoare verde inchis (spanac, broccoli, varza kale) sunt cateva dintre alimentele bogate in calciu.
Zinc
In lipsa zinciului, celulele responsabile cu apararea organismului (asa numitele celule T) nu functioneaza cum trebuie. Zincul intareste imunitatea si sustine cresterea armonioasa a copilului. Porumbul, germenii de grau, fasolea si leguminoasele, carnea de vita sunt surse de zinc.
Fier
Produce hemoglobina, transporta oxigenul in sange, ajuta la functionarea normala a creierului – mai ai nevoie si de alte motive pentru care sa fii atenta la aportul de fier in alimentatia copilului? Greu de acumulat in rezerve de catre organism, fierul este printre primele minerale care se epuizeaza dupa primele 4-6 luni de la nasterea bebelusului. De aceea, este important sa introduci in alimentatia celui mic, o data cu inceperea diversificarii, carne, fructe uscate (caise, prune, stafide), legume cu frunze verzi, pentru a acoperi necesarul de fier si a preveni anemia feripriva.
Grasimi
Pentru noi, mamicile aflate vesnic la cure de slabire, grasimile sunt dusmanul! Pentru bebelusi si copii insa, ele sunt foarte importante. Nevoia de grasimi bune, atentie! – mono si polinesaturate – este mai mare in cazul bebelusilor decat in cazul adultilor. Tocmai de aceea, bebelusii trebuie sa consume pana la varsta de 2 ani produse cu grasime integrala si nu degresate. Introdu in meniul copilului oua, carne, ulei de masline si rapita, ulei de in, somon, nuci si migdale (atentie la pericolul de inec!), care sa acopere necesarul de grasimi bune, importante pentru buna functionare a creieirului si sintetizarea de hormoni.