S-a dus frigul, se scot una cate una hainele groase, dar kilogramele acumulate peste iarna se incapataneaza sa ne insoteasca si la inceput de primavara. Uite cateva alimente care te ajuta sa scapi mai repede de grasime si sa ajungi la forma dorita pe scurtatura. Asta cu o conditie – sa micsorezi si portiile de mancare si sa maresti in schimb portia de sport din meniul tau.
Merele
Americanii spun ca un mar pe zi tine medicul departe. Dar si kilogramele! – ar completa nutritionistii. Merele, mancate in prima parte a zilei, ca gustare, sunt ideale pentru a topi kilogramele. Contin multe fibre, care confera senzatia de satietate, sunt bogate in vitamine si antioxidanti si sunt dulci, taind pofta de dulciuri sau produse de patiserie.
Ouale
Sunt foarte bogate in proteine si confera satietate pentru de doua ori mai mult timp decat o masa sau o gustare obisnuita. Ouale au putine calorii, dar contin colina, zinc si luteina, omega-3, acid gras esential indispensabil functionarii creierului, precum si vitaminele A, E, vitamine din grupul B, acid folic, fier, mangan.
Proteinele vegetale
Nu este obligatoriu sa mananci carne sau peste, si nici macar oua (desi ai observat cat de bogate nutritional sunt). Te poti baza si pe proteinele vegetale din leguminoase, mazare, fasole, linte, naut, dar si pe cele din fructe. Invinovatite uneori pentru ca sunt prea bogate caloric, bananele te pot ajuta sa slabesti. Contin potasiu (care regleaza nivelul hidric optim in organism), dar si proteine, fibre, carbohidrati si magneziu, iti confera energie si o stare de bine pentru multe ore. Bananele iti mai ofera vitaminele A si C, vitamine din grupul B, acid folic, calciu, fier si zinc, foarte important pentru sistemul imunitar.
Ciuperci
Nu contin grasime sau zahar, dar sunt captusite cu fibre si vitamine din grupul B, precum si minerale esentiale – potasiu, cupru, fier, fosfor si – mai important – seleniu. Ciupercile sunt o sursa de proteine de buna calitate si te feresc de mai multe forme de cancer.
Nucile si semintele crude
Sunt o sursa de buna calitate de grasimi sanatoase si rezolva o multime de probleme de ordin hormonal, care pot atrage dupa sine si kilograme in plus. Sunt ideale ca gustare in partea a doua a zilei sau pot fi adaugate in salate. Pentru a le digera bine, este indicat sa le consumi dupa ce ai baut ceva mai multa apa.
Cartoful dulce
Un cartof dulce mediu iti ofera 5 grame de fibre, iti acopera necesarul zilnic de vitamina A (in proportie de 400%!), aproape jumatate din doza zilnica recomandata de vitamina C si iti aduce in organism si potasiu, vitamina E, fier, magneziu si luteina. Si acestea toate pentru doar 100 de calorii. Nu e de mirare ca nutritionistii din intreaga lume recomanda cartoful dulce tuturor celor care vor sa scada putin in greutate.