Cand esti insarcinata, mananci cu adevarat pentru doi. Nu vorbim despre cantitate, desi unele gravide fac aceasta greseala, ci despre calitatea alimentelor tale si despre nutrientii pe care trebuie sa ii asiguri atat pentru tine, cat si pentru bebelusul care se dezvolta in burtica ta. Uite de ce trebuie sa introduci aceste 6 alimente in meniul tau de sarcina.
Linte
In timpul sarcinii, viitoarea mamica are nevoie de un plus de proteine. Acestea ajuta la cresterea si dezvoltarea efectiva a organelor bebelusului. Lintea este o excelenta sursa de proteine de foarte buna calitate, oferind 15 grame de proteine la un pahar. In plus, este bogata in fibre, care te ajuta sa previi constipatia (o problema frecvent intalnita in sarcina) si iti acopera necesarul de acid folic, crescut in timpul sarcinii si care este important pentru ca previne defectele de tub neural la bebelusi.
Broccoli
Este foarte bogat in calciu si folati, fibre si antioxiadanti. In plus contine foarte mult fier, dar si vitamina C, necesara pentru o buna absorbtie a fierului. Iata de ce broccoli nu trebuie sa lipseasca din meniul tau in timpul sarcinii. Cel mai bine ar fi sa il consumi ca atare, crud, in salate. Dar il poti pregati si la aburi, timp de doar cateva minute, pentru a nu-si pierde din nutrienti.
Lapte
Laptele ramane cea mai la indemana sursa de calciu – de care corpul tau are mai multa nevoie in timpul celor 9 luni. In sarcina, toate rezervele de calciu se duc inspre bebelus, pentru a-i putea asigura o buna dezvoltare a oaselor, iar daca nu-ti asiguri un plus de calciu din alimentatie, corpul tau va fi privat de acest mineral esential si poti avea o multime de probleme, inclusiv de dentitie. Un pahar cu lapte iti asigura 30% din necesarul zilnic de calciu in timpul sarcinii.
Banane
Sunt printre alimentele cele mai potrivite pentru meniul tau in perioada de la inceputul sarcinii, cand senzatia de oboseala se poate dovedi coplesitoare. Bananele sunt bogate in magneziu si potasiu, te ajuta sa combati senzatia de greata si iti asigura si un aport de vitamine din complexul B, foarte importante pentru dezvoltarea fatului.
Ovazul
Contine carbohidrati complecsi cu eliberare lenta si care iti furnizeaza energie pentru mai mult timp si in plus, te ajuta sa reglezi nivelul colesterolului. Ovazul intareste sistemul imunitar si are anumite proprietati care te feresc de alergii, astm si diabetul gestational.
Varza kale
Noi am crescut stiind ca spanacul este bogat in fier, dar varza kale il intrece cu mult in bogatia de nutrienti si beneficii pentru sanatate. Varza kale contine mai mult fier decat carnea de vita si mai mult calciu decat laptele! 50 de grame de varza kale acopera necesarul de vitamina C si furnizeaza cantitati insemnate de vitamine B, E si A, magneziu, luteina, mangan si forfor, dar si potasiu, care regleaza echilibrul hidric in organism.