In primele saptamani de viata, trezirile peste noapte sunt frecvente. Pe masura ce stomacul se mareste si bebe si-a format un program de somn si veghe, ar trebui ca trezirile peste noapte sa scada, pana la punctul la care bebelusul va dormi intreaga noapte. Uite de ce bebelusii sanatosi se trezesc peste noapte des, desi sunt la o varsta la care ar trebui sa nu o mai faca.
Prea mult timp somn pe durata zilei
Nevoia de somn difera de la un bebelus la altul, dar in prima luna de viata un bebelus poate dormi si 16-18 ore din totalul de 24. Daca episoadele de somn au loc cu precadere dupa-amiaza, cel mai probabil bebe se va trezi mai des peste noapte, pentru ca are plinul de somn facut. Incearca sa-l tii treaz dupa masa de dupa-amiaza timp de o ora, o ora si jumatate, pana cand incepeti baita si ritualul de seara. Apoi bine hranit si obosit, ar trebui sa doarma mai profund peste noapte.
Prea putina hrana
Bebelusii se trezesc noaptea pentru ora de masa si pentru ca nu s-au hranit suficient de timpul zilei. Trebuie sa stii ca cel mic are nevoie de macar 6 mese de lapte pe durata zilei – ceea ce inseamna ca o prima masa ar trebui sa fie la ora 7 dimineata. Asigura-te ca bebe suge suficient in timpul mesei – cate 20 de minute la fiecare san, cu pauza pentru eructat – si nu-l lasa sa adoarma la masa!
Reflexul Moro
Multe din trezirile de peste noapte sunt cauzate de reflexul Moro, care se manifesta puternic la bebelusii mai mici de 6 saptamani. Miscarile spasmotice si tresaririle involuntare ii trezesc pe cei mici. Specialistii sustin ca infasatul bebelusului previne trezirile peste noapte ca urmare a declansarii reflexului Moro si ii asigura un somn linistit bebelusului.
Stimuli gresiti
Bebelusul se poate trezi peste noapte pentru ca a fost invatat sa adoarma gresit. Daca s-a obisnuit sa fie hranit, leganat si sa primeasca suzeta ca metoda de adormire, atunci se va trezi peste noapte atunci cand nu va mai simti suzeta si va avea nevoie de acelasi ritual de adormire.
Prea putine mese
O perioada cu turbulente de somn este si cea din jurul varstei de 6 luni, cand, odata cu inceperea diversificarii, unele mame renunta brusc la mai multe mese de lapte. Desi alimentele solide ii furnizeaza nutrienti si il familiarizeaza cu noi gusturi, bebe are nevoie inca de lapte.
Prea multa agitatie
Daca peste zi casa este plina de musafiri, daca obisnuiti sa dati televizorul foarte tare sau daca in familie este o atmosfera tensionata, cel mai probabil bebe se va trezi peste noapte. Unii parinti sustin ca bebelusul lor adoarme in orice conditii si este posibil ca asta sa se intample asa pentru o perioada, dar in final, somnul este un moment de asimilare a informatiilor de peste zi si de decompresie pentru creier. Daca in loc de un pic de pauza si liniste, el inregistreaza in fundal in continuare o multime de stimuli sau daca informatia de peste zi a fost atat de solicitanta incat nu poate fi prelucrata integral, bebe va dormi agitat si superficial.
sursa foto: themamamanual.wordpress.com