Toata lumea iti spune ca stralucesti (si intr-o prima faza, chiar asta se intampla), dar pe masura ce sarcina avanseaza, poti observa o multime de probleme ale pielii la care nu te-ai fi asteptat.
MASCA DE SARCINA
Caracterizata prin pete mici galben-maronii, care apar pe frunte, obraji, nas si barbie – masca de sarcina te poate deranja de prin al doilea trimestru de sarcina. Petele sunt provocate de schimbarile hormonale – estrogenul si progesteronul stimuleaza producerea de melanina in exces, dar pielea nu se pigmenteaza uniform, dand nastere petelor. Daca esti bruneta, poti observa ca zona din jurul ochilor devine mai inchisa, ca si cand ai avea cearcane foarte pronuntate. Cloasma nu poate fi prevenita, dar poti limita formarea de noi pete, reducand expunerea la razele soarelui (care stimuleaza inca si mai mult productia de melanina).
ALUNITE
Daca aveai deja alunite si pistrui, ele se accentueaza in timpul sarcinii, si chiar daca nu aveai, este posibil sa-si apara. Consulta un medic dermatolog daca observi ca alunitele isi modifica forma, capata margini neregulate sau cresc peste suprafata pielii.
ACNEE
Schimbarile hormonale antreneaza producerea de sebum in exces – ceea ce favorizeaza aparitia acneei. Din pacate, cremele impotriva acneei nu pot fi folosite in timpul sarcinii, pentru ca ele contin vitamina A, periculoasa pentru fat. Poti sa apelezi insa la un scrub delicat cu fulgi de ovaz, care sa curete porii in profunzime, reducand riscul inmultirii bacteriilor vinovate pentru declansarea acneei.
LINEA NEGRA
De la buric si pana in zona pubiana, abdomenul tau va fi brazdat de linea negra, care se va estompa (dar nu dispare de tot) abia la cateva luni dupa nastere.
VASE DE SANGE VIZIBILE SI VARICE
Din cauza cresterii semnificative in volum a sangelui, vasele de sange sunt mult mai vizibile in timpul sarcinii. Din pacate, nu poti face nimic pentru a preveni aceasta problema. Ai grija sa nu iei prea mult in greutate, pentru a nu pune o si mai mare presiune pe vasele de sange si a preveni aparitia varicelor.
De cate ori ai ocazia, tine-ti picioarele ridicate mai sus decat nivelul trunchiului sau daca stai la birou, tine dedesubtul picioarelor o cutie, astfel incat coapsele sa fie paralele cu solul, iar gambele sa formeze un unghi de 90 de grade si sa nu se preseze coapsele de scaun prea tare. Evita sa stai picior peste picior si ridica-te la fiecare ora sa faci macar cateva minute miscare. Daca este cazul, poarta ciorapi speciali, care sa comprime vasele.
MANCARIME
Pielea e supusa la mari incercari pe perioada sarcinii, burtica ta ajungand la marimi XXL in ultimul trimestru, iar pielea fiind predispusa la deshidratare. Abdomenul si coapsele sunt zonele in care mancarimile se manifesta cel mai adesea. Uleiurile nu rezolva problema, ba dimpotriva, o accentueaza, deshidratand si mai mult. Aplica o crema hidrantanta, nu neaparat grasa si fa o baie calduta, in care pui o lingura de bicarbonat de sodiu sau tarate de ovaz, pentru a reduce senzatia de mancarime si a calma pielea iritata.
Mare grija – daca pruritul este intens si se manifesta in special pe timpul noptii sau la extremitati (maini, talpile picioarelor), acesta poate fi un indiciu de colestaza hepatica, o tulburare destul de rara si care apare mai ales in ultimul trimestru de sarcina, din cauza unei activitati insuficiente a ficatului. Vorbeste cu medicul care te are in observatie!