Obiceiul copiilor de a rontai cate ceva intre mese, ignorarea micului dejun, excesul de bauturi carbogazoase sunt cateva dintre trasaturile definitorii ale alimentatiei celor mici si a celor mari. Pentru a va educa copiii din primii ani de viata in spiritul respectarii regulilor unei alimentatii echilibrate, iata cateva reguli recomandate de colegii de la nou–nascuti.ro
Nevoile nutritionale ale copiilor
Aporturile nutritionale ale celor mici trebuie sa le acopere necesitatile calorice si sa le asigure o dezvoltare sanatoasa. Nevoile calorice ale copiilor cu varsta intre 4 si 17 ani variaza de la 1700 la 2500 de calorii zilnic, in functie de inaltime si activitatea fizica depusa in mod constant. In meniul cotidian trebuie sa se regaseasca urmatoarele elemente:
Proteine (11-15% din aportul energetic total).
Glucide (50-55%).
Lipide (30-35%).
Vitamine si minerale.
Sfaturi de urmat
1. Asigurati-i un produs lactat la fiecare masa
La copii, un aport corespunzator de calciu este extrem de important pentru prevenirea riscului de osteoporoza si pentru dezvoltarea masei osoase. Pentru a acoperi nevoile copiilor, la fiecare masa trebuie sa le oferiti 250 ml de lapte, doua iaurturi, 80 g branza sau 60 g cascaval.
2. O portie de proteine animale pe zi
Se recomanda ca in fiecare zi sa se consume 10 grame de carne, peste sau oua pentru fiecare an de viata, plus inca 10. De exemplu, daca cel mic are 2 ani, el va trebui sa manance 30 g de carne. Ai grija cum prepari carnea pentru a-si pastra vitaminele. La cuptor, pe gratar sau fiarta sunt cele mai bune variante.
3. Cinci portii de legume si fructe zilnic
Acestea pot fi mancate proaspete, congelate sau conservate. Pe timp de iarna, poti coace in cuptor fructele, poti face compot sau salata de fructe. Legumele se pot gasi la micul dejun. Si sucurile proaspete din fructe si legume sunt o alternativa pentru copil.
4. Carbohidrati la fiecare masa
Alegerile sunt mutiple: paine, paste, legume uscate, cartofi, orez, cereale. Nu in cantitati mari, dar nu trebuie sa lipseasca. Paste cu branza, orez cu ciuperci, cartofi la cuptor cu legume sau pur si simplu cerealele cu lapte la micul dejun sunt alegeri ideale pentru copii, in orice anotimp.
5. Limitati consumul de zahar
Dulciurile trebuie consumate, rar, la ocazii. Altfel, copiii se obisnuiesc cu aceste tratatii dulci si nevoia lor de „ceva dulce” creste, ajungandu-se la un consum excesiv. Opteaza pentru prepararea „dulciurilor” in casa deoarece sunt mult mai sanatoase pentru cei mici.
6. Multa apa
Apa este singura bautura necesara organismului. De aceea, ea trebuie sa inlocuiasca, pe cat posibil, sucurile.