Natura ne-a pus la dispozitie cele mai bune medicamente. Uite ce ce sa introduci ceapa, usturoiul, semintele de floarea soarelui, de dovleac, de in, fisticul si lintea mai des in meniurile tale.
Ceapa si usturoiul
Usturoiul si ceapa au un statut special printre legume, intrucat au fost folosite ca plante medicinale din cele mai vechi timpuri, iar beneficiile lor sunt validate de medicina moderna. Ambele contin un compus numit alicina. Usturoiul mai contine saponine, iar ceapa are in plus o substanta flavonoida numita quercetina.
De ce sunt bune: Alicina reduce colesterolul, activeaza circulatia si reduce tensiunea arteriala, prevenind astfel bolile cardiovasculare. Dar, mai important, are o puternica actiune antibacteriana si distruge virusurile, crescand imunitatea impotriva infectiilor de tot felul si inhiband activitatea substantelor cancerigene. Ceapa are actiune antiinflamatorie, antivirala si anticancerigena.
Cat mancam: 1-3 catei de usturoi si/sau o ceapa pe zi ar insemna cantitatea de ideala. Daca nu suporti mirosul neplacut pe care il lasa, incearca suplimentele farmaceutice de usturoi – 2-3 tablete de 300mg/zi.
Semintele (de floarea soarelui, dovleac, fistic, in)
Semintele de floarea soarelui contin vitamina E, acid folic, vitamina B, magneziu, cupru si seleniu. Semintele de dovleac sunt bogate in aminoacizi, zinc, fier si fosfor. Fisticul are mult potasiu si putin sodiu, combinatie care ajuta la mentinerea echilibrului hidric si a tonsului muscular. In plus, contine Vitamina E, care fortifica imunitatea si alunga oboseala. Semintele de in sunt o sursa importanta de grasimi nesaturate si in special omega-3 (14g la 100g de seminte), cu rol in mentinerea imunitatii si a sanatatii generale.
De ce sunt bune: Magneziul si vitamina B continute in cantitati mari de aceste seminte sunt necesare mentinerii nivelurilor energetice si a tonusului psihic. Vitamina E este cel mai puternic dintre antioxidanti (de trei ori mai puternic decat vitamina C), si un foarte bun remediu impotriva bolilor.
Cat mancam: Doua-trei lingurite de seminte (in amestec) pe zi acoperanecesarul zilnic de acizi grasi esentiali, plus calciu, magneziu si zinc. Important: consuma-le ca atare, neprajite si fara a adauga sare.
Linte
Bogata in complexul de vitamine B (in special B3, esentiala pentru functionarea sistemului nervos si digestiv), zinc si calciu, proteine vegetale, fibre, lintea este si unul dintre alimentele recomandate pentru a preveni sau trata carentele de fier (anemia feripriva).
De ce este buna: Ofera protectie impotriva infectiilor si a gripei, datorita continutului in zinc, dar si a cancerului de colon, gratie continutului mare de fibre.
Cat mancam: Lintea este un bun inlocuitor al carnii, reprezentand o sursa de proteine de calitate. Un bol de supa de linte asigura mare parte din doza zilnica de proteine si fier pentru adulti si copii deopotriva.
sursa foto articles.mercola.com