In afara de mostenirea genetica, inteligenta este in mare parte influentata si de alimentatie. Uite ce alimente bogate in nutrienti indispensabili pentru buna functionare a creierului nu ar trebui sa lipseasca din meniul juniorului tau.
Pana la varsta de 3 ani, creierul unui copil creste si se dezvolta cu o viteza uitmitoare, atingand dimensiunea creierului unui adult. Dar pentru ca el sa functioneze la capacitate maxima, are nevoie de materie prima de foarte buna calitate.
Oua
Bogate in colina, omega-3, zinc si luteina, ouale contin nutrienti esentiali pentru buna functionare a creierului si care imbunatatesc substantial capacitatea de concentrare. Colina este componenta a celulelor stem de la nivelul creierului (si cu cat mai multe astfel de celule avem, cu atat memoria noastra este mai buna)
Conopida
Foarte bogata in fibre, folati si vitamina B6, conopida imbunatateste memoria si capacitatea de concentrare si atentie. Conopida este potrivita, de altfel, si pentru meniul adultilor, protejand creierul de efectul nociv al toxinelor si stimuland functiile cognitive. Conopida contine acid linoleic si alpha-linoleic, iar 100 g de conopida furnizeaza 90% din doza zilnica recomandata de vitamina C. Este si alimentru potrivit pentru un regim de slabire, continand foarte putin zahar.
Spanac
E celebru ca remediu impotriva anemiei, gratie continutului mare de fier, dar spanacul este plin de folati si vitamine si este bogat in sulforan, o molecula cu proprietati detoxifiante. In plus, spanacul contine diindolilmetan (DIM), care ajuta noile celule ale creierului sa creasca. Aceeasi substanta se gaseste si in varza Kale, si ea plina de vitamine si minerale si considerata un aliment-minune, care nu ar trebui sa lipseasca din meniul familiei.
Peste gras
Bogat in acizi grasi esentiali si vitamina D, pestele gras protejeaza functiile cognitive ale creierului si ajuta capacitatea de memorare. Exista studii care leaga consumul de alimente bogate in Omega-3 de diminuarea semnificativa a riscului de ADHD si alte tulburari de comportament.
Mere
Merele contin quercetina, un puternic antioxidant care mentine sanatatea functiilor cognitive si joaca un rol important in intarirea imunitatii. In ultimii ani, merele au fost vedetele studiilor legate de Alzheimer, specialistii sustinand ca acestea pot preveni teribila boala.
Nuci
Sunt foarte bogate in proteine de calitate (informatie de folos mai ales daca ai un mofturos care refuza carnea) si contin acizi grasi esentiali, vitamine si minerale care mentin sanatatea sistemului nervos si imbunatatesc functiile cognitive.
Ovaz
O buna sursa de vitamine, minerale si fibre, ovazul contine substante care imbunatesc functiile cognitive si mentin creierul in stare de functionare la capacitate maxima pe termen lung. Este unul dintre alimentele despre care se crede ca poate preveni boli degenerative.