Ideea unei nasteri premature sperie orice viitoare mamica. Insa, majoritatea cazurilor de bebelusi prematuri cresc si se dezvolta normal. Cu ajutorul medicului si al familiei, gravida poate duce la bun sfarsit o nastere. Prietenii nostri de la nou-nascuti.ro lamuresc mai jos 7 probleme legate de nasterea prematura.
[imagebrowser id=1123]In fiecare an, aproape 56.000 de nou-nascuti vin pe lume inainte de termen. Care sunt cauzele nasterilor premature, ce anume se poate face pentru a le evita si cum poate contribui o buna relatie medic-pacienta la scaderea riscului?
1. Cand se vorbeste de nasterea prematura?
Un bebe este considerat prematur atunci cand se naste inaintea termenului de opt luni de sarcina. Totusi, se disting doua categorii de copilasi prematuri: cei nascuti inainte de saptamana 32 si cei care vin pe lume inainte de saptamana 28 de sarcina. Cu cat nasterea este mai precoce, cu atat riscurile de aparitie a unor probleme sunt mai serioase, mai ales la nivel respirator si neuorologic.
2. Cum se explica acest fenomen?
In jumatate dintre cazuri, nasterile premature sunt provocate din motive medicale. Depistarea unei patologii legate de sarcina poate fi una dintre cauze. 50% din nasterile premature sunt insa spontane. Din acest total, 15% sunt sarcini multiple, iar 5% sunt datorate malformatiilor uterine. Ramane un procent de 80% asupra carora nu s-a putut oferi o opinie medicala ferma in privinta motivelor.
3. Cand se provoaca o nastere inainte de termen?
Aceasta decizie se ia numai daca mama sau bebe se afla intr-un pericol oarecare. Mama poate suferi de hipertensiune si continuarea sarcinii ar provoca o preeclampsie (un fel de criza epileptica generalizata care se manifesta prin convulsii) sau mamica are diabet si nivelul de zahar din sange este dezechilibrat. In cazul copilasului, exista posibilitatea ca fatul sa prezinte un retard de crestere intrauterina, din pricina faptului ca schimburile nutrinionale la nivelul placentei se realizeaza prost.
4. De ce gemenii si tripletii se nasc prematur?
Uterul este supus unei presiuni mai mari, ceea ce antreneaza contractii si deschiderea prematura a colului.
5. Care sunt cauzele cele mai obisnuite?
Printre acestea se pot enumera: malformatiile uterine, o deschidere prematura a colului, care nu-si mai poate indeplini rolul de „sigiliu”, lichidul amniotic prezent in exces (hidraminoza).
6. Stresul este vinovat?
Raspunsul este pozitiv. Conditiile de viata dificile, precum existenta altor copii de varsta mica in viata gravidei, urcarea repetata a scarilor atunci cand nu exista lift, o profesie extenuanta, munca in schimburi, orarul de lucru prelungit, pot conduce la o nastere prematura. Mai ales cand mai multi astfel de factori actioneaza simultan.
7. Aparitia unei infectii creste riscurile?
Dintre pistele studiate la ora actuala, aceasta ipoteza este una dintre cele mai serioase. Ginecologii considera ca o infectie, fie ea situata la nivelul dintilor, al caii urinare sau al vaginului, duce la o inflamare care se poate afla la originea anumitor nasteri premature.