Foarte multe mame se simt vinovate cand bebelusul are o iritatie de scutec. Nu te mai invinovati – iritatiile pot aparea chiar daca schimbi scutecul des si respecti masurile de igiena. Uite care sunt principalii vinovati pentru iritatia de scutec si ce poti face pentru a diminua neplacerile.
- Alapteaza-l o perioada cat mai indelungata pe bebelusul tau. Anticorpii si nutrientii din laptele matern ajuta la intarirea sistemului imunitar al bebelusului, ceea ce previne episoadele infectioase care necesita tratamente antibiotice.
- Atunci cand incepi diversificarea alimentatiei, introdu cate un aliment nou in fiecare saptamana. Astfel, lasi timp organismului sa se adapteze la noile meniuri, dar in acelasi timp poti observa la ce alimente cel mic are anumite reactii alergice, care se manifesta si la nivelul pielii.
- Nu strange scutecul prea tare, pentru ca aerul sa aiba putin loc sa circule.
- Schimba scutecul cat mai des si spala-l pe cel mic cu apa calduta de fiecare data dupa un scaun, in loc sa folosesti servetele umede, care contin si parfumanti si alte subtante chimice care pot agresa pielea celui mic. Servetele umede sunt foarte practice pentru situatiile in care nu ai la indemana apa, dar nu trebuie sa o inlocuiasca pe aceasta complet.
- Atunci cand stergi copilul in zona inghinala, intotdeauna curata dinspre fata inspre spate si cu miscari de tamponare, nu de frecare.
- Atunci cand speli hainele bebelusului, este de preferat sa le speli separat de ale voastre si sa le clatesti de doua ori, pentru a indeparta orice urma de substante chimice.
- De cate ori este posibil, in special pe perioada verii, cand temperaturile o permit, lasa bebelusul cat mai mult in funduletul gol, pentru ca pielea sa respire. Aerul usuca si calmeaza iritatiile.
- Nu mai folosi pudra de talc, pentru a preveni iritatiile. Ea contine substante despre care se crede ca favorizeaza declansarea cancerului si in plus usuca foarte mult pielea, in crapaturile careia se acumuleaza si inmultesc bacterii, agravand iritatia de scutec.