Primul contact sexual adevărat se întâmplă rareori, înainte de a-ţi lua buletinul de identitate. Este bine sau rau? Acest lucru depinde de modul in care tanarul isi incepe viata sexuala.
Factorii care influenţează vârsta primului contact sexual sunt:
- vârsta apariţiei pubertăţii;
- gradul de supraveghere al părinţilor;
- frecvenţa întâlnirilor;
- relaţiile romantice;
- atracţia fizică;
- curiozitatea sexuală;
- presiunea colegilor: „Dacă alţii au făcut-o, trebuie s-o fac şi eu!”;
- acceptarea partenerului;
- dorinţa de a exprima iubirea;
- limitele impuse de societate;
- credinţa că este timpul potrivit;
- pierderea controlului sau lipsa de autocontrol;
- teama sau frica;
- dezaprobarea socială;
- structura şi componenţa familiei (prezenţa ambilor părinţi, a fraţilor);
- starea economică şi socială;
- violenţa în familie, abuzul sexual;
- folosirea alcoolului şi a altor droguri.
Mulţi adolescenţi se simt foarte timizi, romantici şi jenaţi de primele lor sentimente şi activităţi sexuale. Toate acestea sunt naturale şi normale. Sexualitatea ta este intimă, nu trebuie să te simţi rău sau vinovat, când o exprimi, dacă nu faci rău la nimeni.
Amintirea primului contact sexual va dăinui tot restul vieţii. De aceea e bine să te pregăteşti, să te bucuri şi să preţuieşti acest moment. Deşi prima dată s-ar putea ca sexul să nu fie fantastic. E bine să fii pregătit, pentru că această experienţă te va afecta pentru toată viaţa. Amintirea poate fi minunată, dacă eşti îndrăgostit şi îţi apreciezi partenerul. Fiecare e stângaci când o face prima dată, de aceea, este un motiv în plus pentru a o face cu o persoană de care te simţi apropiat/ă.
Pregătirile pot fi şi sentimentale şi includ încrederea în partener şi dragostea reciprocă, la care se adaugă protecţia (prezervativ şi pilulă), alegerea unui loc potrivit şi timp suficient.
Dacă iei hotărârea că a venit momentul, trebuie să uiţi de vorbele adulţilor (părinţi, mai ales) că sexul este murdar, păcătos. Poţi avea de luptat împotriva preceptelor religioase, care – deşi au un aspect pozitiv – consideră sexul în afara căsătoriei, premarital, drept un păcat. Toate aceste idei pot contribui la inhibiţie şi te pot face să te simţi vinovată.
Primul contact sexual la fete
Fetelor le e teamă de durere, din cauza ruperii himenului. Dar durerea resimţită este foarte scurtă şi, în voluptatea momentului, e uitată repede. Sângerarea este uşoară, în cele mai multe cazuri. E de aşteptat să nu ai orgasm prima dată.
Dacă fata este foarte nervoasă, speriată de moment, poate contracta involuntar muşchii vaginali, (aşa numitul vaginism) şi îngreunează penetrarea. Pentru a evita vaginismul, prelungeşte durata preludiului, ca să măreşti lubrifierea şi relaxarea vaginului. Nu folosi vaselină sau creme uleioase, care pot rupe prezervativul. Relaxează-te şi alege o poziţie confortabilă, pune-ţi o pernă sub bazin, spre a schimba unghiul şi a uşura penetrarea.
Primul contact sexual la baieti
La băieţi, în timpul primului act sexual, se poate rupe „aţa” prepuţului, cu o mică hemoragie şi durere uşoară. Durerea poate fi provocată şi dacă prepuţul este strâmt, ceea ce nu permite decalotarea penisului. Deşi excitat, băiatul poate fi prea nervos pentru a avea o erecţie, sau aceasta poate fi de scurtă durată.
Foarte des, datorită supraexcitării, la primul act sexual, băiatul ejaculează prea devreme (ejaculare precoce). Acesta nu este un motiv de îngrijorare. Va dispare, prin dobândirea experienţei sau prin autocontrol.
Pentru sănătatea ta, foloseşte prezervativul încă de la primul contact sexual şi începe să iei pilule (contraceptive orale), cu o lună înainte.
Virginitatea şi pierderea ei
O persoană este virgină, în sensul tradiţional, când nu a avut niciodată contact sexual vaginal şi are un himen intact (dacă l-a avut din naştere). Conceptul devine mai puţin clar, în condiţiile în care fata practică sex oral sau anal, deci are un himen intact, iar tehnic (anatomic) este virgină. Mai este, oare, virgină o asemenea fată când, să zicem, are gonoree faringiană (datorată sexului oral neprotejat)? Definiţia devine subiectivă şi în funcţie de fiecare fată în parte. Ea se întreabă dacă şi când şi-a pierdut virginitatea: după primul sărut, primul sex între coapse, primul sex oral, primul sex anal, primul sex vaginal cu sau fără penetrare, cu sau fără ruperea himenului. Himenul nu este întotdeauna o probă sigură de virginitate. Unele fete au un orificiu larg şi himenul elastic, ce permite penetrarea fără rupere, în timp ce – la altele – a fost rupt prin introducerea unui tampon sau a degetului (prin masturbare sau examen genital), sau în timpul exerciţiilor fizice.
Virginitatea nu mai simbolizează puritatea şi inocenţa fetei, ca în trecut, iar ritualurile din noaptea nunţii sunt în curs de dispariţie. Femeia nu mai este privită ca proprietatea bărbatului, ci – tot mai mult – ca o persoană cu drepturi egale în cuplu.
Părinţii recomandă copiilor păstrarea virginităţii premaritale, nu atât din motive morale, cât pentru a evita sarcina, BTS sau promiscuitatea. Şi aici se aplică, însă, dublul standard: băieţii sunt încurajaţi să se lege de fete, pe când fetele sunt avertizate să îşi păstreze virginitatea.
Pierderea virginităţii este motiv de laudă pentru băiat în faţa prietenilor, în timp ce fata preferă să păstreze secretul.
Păstrarea virginităţii în adolescenţă nu trebuie privită cu jenă sau ridicol. Chiar „demodată” fiind, virginitatea este încă preţuită. Dacă aceasta este alegerea ta, mândreşte-te cu ea!
Uneori, o tânără vrea să redevină virgină, pentru a se simţi din nou inocentă. Acest lucru este posibil, printr-o mică intervenţie chirurgicală, care ar trebui asociată cu consiliere.
Implicaţiile emoţionale ale primului act sexual
Sentimentele fetei sunt mixte. Emoţiile asociate primului act sexual sunt intense şi cuprind sentimente sexuale, intime, romantice şi plăcute, de uşurare, satisfacţie amestecată cu teamă, maturitate, nostalgie faţă de pierderea inocenţei copilăriei, regret, vinovăţie sau ruşine. Sentimentul de vinovăţie este legat de teama de părinţi, de destrămare a prieteniei, de lipsa de voinţă şi de încălcarea normelor morale, Ulterior, cele mai multe fete cred că au fost prea tinere pentru prima experienţă sexuală, că nu au fost pregătite să facă sex, nu au luat în consideraţie riscurile posibile, sau nu au luat o decizie bună. De aceea, decizia de a începe viaţa sexuală ar trebui să fie serios cântărită şi luată doar după ce s-au verificat toate scenariile de evoluţie ulterioară („de după”), iar adolescenta/ul constată că asta îşi doreşte cu adevărat.