Femeile care au in familie cazuri de cancer la san nu ar trebui sa consume alcool. Potrivit ultimelor cercetari, acesta favorizeaza aparitia tumorilor benigne.
Afectiunile necanceroase ale sanului se manifesta prin inflamatii si dureri. Mai mult, tumorile reprezinta un factor de risc si pot degenera in cancer.
Participantele la studiu care avusesera in familie cazuri de cancer la san erau de doua ori mai predispuse sa dezvolte o asemenea afectiune.
Consumul de alcool reprezinta inca un factor favorizant al aparitiei teribilei boli in cazul femeilor cu predispozitie genetica dar si in acela al suferindelor de afectiuni benigne.
Femeile care nu prezinta risc genetic, pot consuma alcool fara risc, sustine studiul, citat de LiveScience.com.
“Am incercat sa vedem care este efectul alcoolului asupra femeilor cu un istoric bogat de boli la san. Am aflat ca acele femei care prezentau risc genetic, precum si cele care sufereau de afectiuni inflamatorii benigne ale sanului, erau afectate negativ de consumul de alcool“, a declarat Grahan A. Colditz, medic epidemiolog si profesor de chirurgie la Washington School of Medicine.
Colditz si colegii sai au studiat legatura intre alcool si riscul de a dobandi boli necanceroase ale sanului discutand cu 9000 de fete cu varste cuprinse intre 9 si 15 ani.
Participantele au completat chestionare de-a lungul a cativa ani, inclusiv 2003, 2005 si 2007. Cercetatorii au tinut cont de istoricul genetic al familiei, incidenta bolilor inflamatorii ale sanului, inaltime, greutate, circumferinta taliei, varsta primului ciclu menstrual si cantitatea de alcool consumata, relateaza modista.ro.
Ultimele studii au aratat ca 67 de femei facusera o boala inflamatorie a sanului. Acestea consumasera cantitati mai mari de alcool decat celelalte participante. Medicii le recomanda fetelor a caror mame au suferit de cancer la san sa renunte la consumul de alcool.