Daca la nastere sunteti surprinsa de faptul ca cel mic are pe intregul corp, mai ales acolo unde nu va asteptati, un strat fin de puf, nu e nimic in neregula. Puful reprezinta lanugo, ce apare inca de cand acesta se afla in brutica mamicii, din primele saptamani, protejand zona de lichidul amniotic in care acesta se gaseste.
Lanugo sau puful fin al copilului va disparea imediat dupa nastere. In cazul copiilor nascuti la termen, acest puf nu va fi prezenta la nastere intrucat perioada de disparitie a acestuia se invarte in jurul saptamanii 39, intrauterine.
Lanugo va fi inghitit de catre copil atunci cand acesta cade in mediul sau intrauterin. Vernixul, stratul vascos ce ajuta in acelasi mod la protectia epidermei, se va amesteca cu lanugo si vor fi eliminate in cadrul primului scaun al bebelusului de dupa nastere, nefiind daunatoare.
La nastere puful denumit lanugo va putea acoperi intregul corp al bebelusului, fiind exceptate zonele ochilor, buzelor, zonele genitale, talpi, unghii, in interiorul zonei genitale la fetite. Daca te vei speria si te vei adresa medicului vei putea constata faptul ca aceasta nu reprezinta o problema medicala, fiind o problema de ordin fiziologic, puful disparand in cateva saptamani de la nastere. Nu va mai aparea, daca va ingrijorati. Asadar nu incercati ca la fiecare baita sa frecati pielea bebelusului intrucat o veti irita fiind foarte fina si subtire.
Dupa caderea pufului,pe scalp va aparea parul normal care nu va mai disparea ca in cazul pufului denumit lanugo. Asigurarea unei igiene corespunzatoare a parului de pe scalp va ajuta la mentnerea firulu de par frumos si sanatos.
Articol realizat de Tatiana Tuţă