Crampele menstruale nu sunt un simplu moft, arata cercetarile recente. Se pare ca acestea sunt atat de puternice incat modifica activitatea cerebrala a femeilor.
Cercetatorii din Taiwan au folosit un tip nou de imagistica cerebrala, numit Morfometru Optimizat Voxel pentru a studia anatomia cerebrala a reprezentantelor sexului frumos, relateaza modista.ro.
In studiu au fost implicate 32 de femei care sufereau de crampe menstruale, de la moderate la severe, de cativa ani si un numar egal de participante care nu aveau dureri atat de mari.
Chiar si cand durerea nu era atat de intensa, femeile care erau predispuse la crampe prezentau modificari ale materiei cenusii, a raportat Jen Chuen Hsieh, doctor si profesor de neurologie la Institutul Stiintei Creierului de la Universitatea din Taipei.
Regiunile cerebrale implicate in procesarea durerii, a stimularii senzoriale si a reglarii activitatii emotionale aveau dimensiuni mai mici decat in mod normal, in timp ce regiunile responsabile cu modularea durerii si a functiei endocrine erau mai mari.
Nu se stie in ce fel aceste modificari afecteaza modul in care femeile percep durerea in timpul crampelor menstruale. Cercetarile sugereaza ca aceste anormalitati sunt similare cu cele provocate de alte dureri cronice. Partea proasta este ca s-ar putea ca episoadele repetate de durere sa sensibilizeze creierul.
“Bombardarea timp indelungat a creierului cu dureri periferice poate genera schimbari plastice ale acestuia, intr-o incercare de adaptare la situatia de criza. Mai mult, ar putea fi vorba despre un mecanism care declanseaza transformarea durerii intr-una cronica“, au declarat cercetatorii, potrivit Health.com.
Karen J. Berkley, profesor emerit de Neurostiinte si psihologie la Florida State University crede ca durerile menstruale nu sunt luate in serios de oamenii de stiinta.
“Aceste dureri pot afecta negativ viata femeilor deoarece sunt insotite de modificari plastice ale creierului. Nu se stie ce repercusiuni pot avea aceste schimbari, in timp. Este crucial sa cercetam acest domeniu neglijat al medicinei“, crede profesoara.