Aparitia alergiilor provocate de diferite feluri alimentare la copiii cu varste fragede, de pana la 3 anisori, pot determina reale probleme de sanatate ale acestora. Exista si situatii in care aceste alergii pot fi depasite cu multa grija, printr-o alimentatie sanatoasa asigurata de parinti. Chiar daca alergiile alimentare nu provoaca reactii majore la un numar insemnat de copii, fiind afectat doar un procent de 5% dintre acestia, ele pot fi destul de neplacute pentru cei mici, manifestandu-se cu o serie larga de simptome, cum ar fi: stranutul, mancarimi cutanate, voma, ameteli, diaree, dureri abdominale.
Simptomele de mai sus se manifesta destul de serios dupa ce copilul a consumat alimentul la care este alergic, reactia alergica venind in mai putin de o ora. Reactiile de mai sus pot provoca stari de rau destul de severe, totul fiind in functie de cantitatea consumata sau de gradul de alergie al micutului la alimentul pe care l-a consumat.
Reactiile severe la consumarea unui aliment alergic poate provoca imposibilitatea de respirare, inflamarea gatului, limbii, gurii, sau se poate ajunge la ceva mult mai serios, putandu-se provoca chiar moartea celui mic.
Intoleranta alimentara, desi uneori are simptome asemanatoare cu cele ale unei alergii alimentare, provocand diaree, voma, mancarimi cutanate, ameteli, nu reprezinta totusi o cauza ce nu poate fi tratata, putand fi evitata prin consumul de alimente sanatoase.
Pana la varste de 2 anisori este indicat a se evita consumul de albus de ou si capsuni intrucat reprezinta principalele produse ce pot produce alergii la cei mici, fiind tentati de multe ori sa le consume.
Atunci cand ai observat la cel mic o intoleranta alimentara sau chiar mai rau, o alergie alimentara, incearca sa eviti alimentul respectiv pe durate cat mai mari. De asemenea, prezenta la medic este obligatorie care iti va putea recomanda efectuarea unor teste pentru depistarea alergiilor bebelusului astfel incat sa nu mai fii pusa intr-o situatie asemanatoare.
Articol realizat de Tatiana Tuţă