Va intrebati daca diareea sau faptul ca este constipat inseamna ca poate avea ceva grav. Cum sunteti la inceput de drum, neexperimentati si tematori, este de inteles. In general, la copiii mici, trecerile de la perioade cu scaune tari la altele cu scaune moi sunt foarte frecvente si nu aveti prea multe motive de ingrijorare. Totusi, trebuie sa fiti avizati ca, uneori, lucrurile pot deveni mai complicate.
Daca are diaree
Cea mai dificila problema legata de diaree este identificarea ei. Dupa cum aratam, copiii mici au scaune mai moi si fara sa aiba diaree. Daca scaunele sunt vizibil mai dese si mai apoase ca inainte, puteti sa incepeti sa luati masuri. De obicei, diareea este provocata de un virus. Cel mai des intalnit tip este rotavirusul, principala cauza a diareilor înregistrate în primul an de viata. Acesta apare in general pe timpul iernii, la copii intre 6 luni si 2 ani. In acest caz, singurul lucru pe care il puteti face este sa aveti grija ca micutul sa fie hidratat suficient. Pentru stabilirea exacta a diagnosticului, medicul pediatru trebuie sa examineze scaunul.
Daca bebelusul dumneavoastra are o diaree care nu mai trece de doua-trei saptamani, dar fara a avea febra sau alte simptome, este posibil sa aiba o alergie la lapte. Copiii care au alergie sufera si de crampe atunci cand elimina si, in unele cazuri, scaunul poate contine sange si mucus. In plus, alergia are si efecte cutanate. Daca medicul stabileste ca este vorba despre o alergie, copilul va fi trecut pe un lapte hipoalergenic.
Daca este constipat
Aceasta este o problema destul de frecvent intalnita, mai ales dupa ce copilul incepe sa se hraneasca si cu alimente solide. Daca observati ca intampina dificultati la eliminare, reduceti cantitatea de cereale pe care o consuma timp de o zi sau doua, sa vedeti daca situatia se imbunatateste cumva. De asemenea, constipatia poate aparea in jurul varstei de un an, cand majoritatea parintilor decid sa treaca pe lapte integral. O cantitate prea mare de lapte poate conduce la scaune compacte, cu aspect de lut, care pot pune probleme micutilor. Daca suspectati ca acesta ar fi motivul, incercati sa reduceti cantitatea de lapte consumata, sa vedeti care sunt efectele.
Sursa: www.nou-nascuti.ro