Exista mai multe tehnici medicale alternative si complementare care pot ajuta viitoarea mama pe parcursul sarcinii. Dumneavoastra trebuie sa va informati despre ele si, daca sunteti interesata de vreuna, discutati cu medicul la una din vizitele prenatale.
Tehnica Alexander reprezinta o abordare linistita a miscarilor, care va poate ajuta sa reechilibrati o postura nepotrivita, prin constientizare, prin miscare si prin atingere.
Aromoterapia foloseste uleiuri parfumate extrase din plante care se adauga la anumite produse pe care sa le mirositi sau sa le aplicati pe piele.
Acupunctura reprezinta tehnica aplicarii de ace subtiri de-a lungul directiilor de curgere a energiei prin corp, in puncte de energie conectate la anumite organe ale corpului. Acupunctura este efectuata doar de specialisti experimentati in sarcina. Cercetarile arata ca acupunctura poate aduce multe beneficii, inclusiv modificari ale volumului de sange care ajunge la creier, dar si ajutorul dat corpului in producerea de substante analgezice proprii.
Presopunctura este similara cu acupunctura, numai ca, in loc de ace, se aplica presiune in anumite puncte de energie de pe suprafata corpului.
Biofeedback-ul foloseste diferite dispozitive pentru a va oferi raspunsuri vizuale sau auditive legate de eforturile dumneavoastra de a controla anumite functii automate ale organismului, cum ar fi presiunea sanguina, ritmul cardiac, temperatura si activitatea undelor cerebrale.
Chiropractica implica manipularea coloanei vertebrale pentru a elimina durerea in timpul sarcinii si este menita sa ajute organismul sa se vindece singur.
Vindecarea prin energie presupune sa se lucreze cu campul electromagnetic, sau aura, in interiorul si in jurul corpului.
Imagistica de ghidaj foloseste imagini mentale imaginare, combinate cu simturile vazului, mirosului si auzului, pentru a va concentra pe o imagine a dumneavoastra in deplina stare de bine. Este folositoare in special pentru rezolvarea problemelor obisnuite legate de stres, cum ar fi durerile de cap sau tensiunea ridicata.
Terapia prin masaj foloseste arta straveche de a vindeca prin frecarea si manipularea dermei cu scopul de a relaxa corpul, mintea si spiritul. Va puteti masa singura capul, gatul, fruntea, tamplele, mainile si picioarele, sau va puteti adresa unui profesionist experimentat pentru un masaj corporal complet in timpul sarcinii, care poate ajuta la alinarea mai multor tipuri de dureri obisnuite.
Meditatia relaxeaza mintea, va ajuta sa ganditi mai limpede si sa accesati, la nivel constient, gandurile cele mai profunde. Exista mai multe tipuri de meditatii; unele dintre ele se concentreaza pe respiratie, pe vizualizarea anumitor obiecte sau pe repetarea unui anumit cuvant sau mantra. Alte tipuri, cum ar fi meditatia in deplina constienta, permit corpului sa reactioneze mai putin la stres.
Osteopatia foloseste manipularea si terapii fizice pentru a reface echilibrul structural si pentru a imbunatati functiile organismului.
Reflexoterapia presupune aplicarea de presiune in anumite puncte de pe maini si de pe picioare, mai ales in puncte moi, despre care se crede ca sunt legate de anumite organe din corp.
Yoga in timpul sarcinii, care provine din termenul „uniune”, foloseste posturi concepute sa alinieze echilibrat fiecare aspect care defineste individul – spiritual, mental, emotional si fizic.