Prima etapa – sucurile
Gata! A sosit momentul sa introduceti in alimentatia copilului si alte suplimente alimentare in vederea asigurarii necesarului energetic si mineral al celui mic.
Dar, iata, o problema: nu stiti ce anume va trebui sa introduceti pentru inceput, in ce cantitate, pentru cat timp sic and veti putea trece la un nou aliment, dar si modul de preparare al fiecaruia. In randurile de mai jos, va vom face o scurta introducere in regulile de baza ale diversificarii, luand ca prima etapa – sucurile de fructe si legume.
Pentru inceput vom pleca de la modul de preparare si de administrare al sucurilor. Puteti porni de la sucul de morcov ce asigura necesarul vitaminic al copilului, fiind considerate o legume “sanatoasa”, tinandu-se cont de modul de crestere. Veti da pe razatoarea marunta un morcov mic, de regula crescut in culturile romanesti. Dupa radere, veti proceda la stoarcerea acestuia intr-o cescuta, obtinandu-se astfel sucul lichid, fara pulpa. Veti administra bebelusului o lingurita in prima zi, de regula la un interval de o ora dupa masa de lapte. Dup ace bebelusul a baut, il veti mai incerca cu putin laptic. Niciodata administrarea nu se va face seara intrucat pot aparea dureri abdominale ca urmare a unor reactii alergice la fructul respectiv. Modul de administrare se va face cu lingurita in asa fel incat veti obisnui copilul cu acest instrument de luat masa, usurandu-va munca de mai tarziu. Administrarea sucului se va face treptat: o lingurita in prima zi, doua lingurite in a doua zi, trei lingurite in a treia zi. Daca veti observa alergii sau reactii adverse ca urmare a consumului acestui tip de suc, veti opri de indata administrarea. Daca totul merge bine, veti continua cu crestera zilnica a dozelor de suc de morcov, dar nu mai mult de 60 ml.
Daca cel mic a trecut cu bine de primele 3-4 zile de administrare a sucului de morcov, veti putea incerca un alt fruct.
Al doilea suc recomandat de noi este sucul de portocala cu un continut crescut de vitamina C care ajuta la cresterea poftei de mancare, dar va tine copilul departe de racelile nedorite. Se vor stoarce doua felioare de portocala pentru inceput, intr-o ceasca si se va porni administrarea sucului exaxt ca la modelul precedent. Nu se va opri administrarea sucului de morcov.
Al treilea fruct recomandat este marul. Se va da pe razatoarea marunta, dupa care se va stoarce intr-o cescuta. Se va folosi aceeasi metoda de administrare ca si cele de mai sus.
Nu sunt recomandate sucurile de capsuni intrucat pot crea reactii alergice copilului.
Daca totul merge bine, se vor putea administra apoi sucurile in combinatie: de ex. Morcov cu mar, portocala cu morcov, cirese cu mar, etc.
Atentie: la inceput nu amestecati doua fructe intrucat poate crea alergii.
Articol realizat de Tatiana Tuţă