Cand se gandesc la lenjeria de gravida multe viitoare mamici se tem ca vor ajunge sa poarte chiloteii bunicii, largi si mari. Dar nu trebuie sa fie asa. Moda a evoluat si in aceasta zona si, daca pana acum cativa ani gravidele nu se gandeau ca ar putea sa-si cumpere lenjerie speciala, astazi stim cu toatele cat de importanta este lenjeria buna pentru confortul unei viitoare mame.
E adevarat ca in lunile de sarcina nu mai poti sa porti lenjeria ta sexy si provocatoare, dar nici nu e cazul sa te transformi intr-o bunicuta. Daca analizezi bine piata, vei vedea ca exista multe modele de lenjerie destul de atragatoare. Totusi, in acest moment principala ta grija ar trebui sa fie confortul. Lenjeria pentru gravide trebuie sa fie facuta dintr-un material cu un continut ridicat de spandex ca sa se poata potrivi fix fara a strange si sa se poata mula pe corpul tau. De asemenea, n-ai sa vezi benzi elastice ca la lenjeria normala, pentru ca acestea strang pielea si devin foarte inconfortabile pe masura ce burtica si sanii cresc.
In ce priveste slipul ai de ales intre o diversitate de modele. Multe femei prefera slipul inalt, care acopera in totalitate burtica, dar pentru gravidele “de vara”, probabil ca este mult mai confortabila lenjeria cu talie joasa, care se poarta sub burta. De asemenea exista posibilitatea de a purta un chilot inalt, iar partea de sus sa o rulezi sub burta pentru mai multa sustinere. Variante sunt destule, nu-ti ramane decat sa le incerci pe toate ca sa-ti dai seama cum te simti mai bine. Exista chiar si lenjerie tanga special pentru gravide si daca te simti bine in ea, nu ai de ce sa nu o porti.
Lenjeria de gravide ar trebui sa aiba aceleasi numere ca si cea normala, deci daca nu ai luat prea mult in greutate, cauta numarul tau de dinaintea sarcinii. Chilotul gen boxer, care acopera o parte din coapsa s-ar putea sa nu fie cea mai buna idee, pentru ca materialul poate sa se ridice pe picior sau sa se stranga si devina deranjant. Totusi, daca te simti bine in asa ceva, ai grija ca pe picior sa nu exista benzi elastice si materialul sa nu fie foarte strans. Daca observi urme rosii pe piele, dupa cateva ore de purtare, este mai bine sa renunti la respectivul chilot. Daca nu alegi tanga, partea din spate a chilotului trebuie sa fie cat mai mare si sa acopere cat mai mult din sezut, insa fara a fi larga si fara sa incomodeze.
La fel de important este sutienul purtat in timpul sarcinii, care trebuie sa fie confortabil, sa sustina sanii si sa previna lasarea lor. Exista multe modele care sunt confortabile, ofera sustinere, dar sunt si frumoase.
Atunci cand alegi un sutien ai grija ca el sa fie cat mai elastic pentru ca sani cresc pe tot parcursul sarcinii si un sutien rigid este posibil sa nu-ti mai vina intr-o luna sau doua. Bretelele si partea de la spate, trebuie sa fie cat mai late, ca la sutienele si bustierele pentru sport, astfel incat greutatea sanilor sa fie bine sustinuta. In unele magazine pentru gravide se fac masuratori pentru ca femeile sa poata alege lenjeria potrivita. Este cea mai buna varianta, deoarece chiar daca probezi sutienul, nu-ti poti da seama in cateva minute daca te va strange sau nu. Evita sutienele rigide sau cu sarme.
Cu doua saptamani sau chiar o luna inainte de DPN este indicat sa-ti cumperi sutiene pentru alaptat. Acestea sunt foarte practice, permitand alaptatul fara sa dezbraci sutienul complet. Este important ca sutienul sa fie ales in urma unor masuratori riguroase. Cupa trebuie sa fie cu un numar mai mare decat masura actuala, iar circumferinta bustului trebuie sa fie cu o masura mai mica, pentru ca dupa nastere, sani vor creste din cauza lactatiei iar abdomenul se va micsora. Sutienul pentru alaptat trebuie sa fie simplu. Poti alege modele cu dantela sau aplicatii, doar daca exista dedesupt si o cupa din bumbac. In primele zile de alaptat este posibil ca sfarcurile sa devina dureroase si un sutien cu dantela este ultimul lucru de care ai nevoie.
De fapt, intreaga lenjerie pentru gravide trebuie sa fie facuta din fibre naturale, cel mai indicat fiind bumbacul, pentru ca tesaturile artificiale nu lasa pielea sa respire si favorizeza acumularea umiditatii.
Sursa: www.nou-nascuti.ro